Dla
Ola: Dla jakich wartości parametru a prosta o równaniu y= −x + a nie ma punktów wspólnych z okręgiem
o równaniu x2 + y2 − 4x + 2 =0
19 lut 21:48
Ola:
19 lut 21:51
dan: a jakby rozwiazac uklad rownan i wziac wszystko oprocz wynikow?
19 lut 21:54
dan: wtedy by zostala jeszcze opcja ze prosta by leciala przez srodek okregu, a to tez slabo :S
19 lut 21:55
ministrant: odległosc punktu od prostej .
19 lut 21:58
Eta:
S(0,2) , r=
√2 k: −x−y+a=0
prosta k nie ma punktów wspólnych z okręgiem jeżeli
odległość d środka S od tej prostej jest >r
| | |0−2+a| | |
d= |
| > √2 ⇒ |a−2| >2 ⇒ a ∊......... dokończ |
| | √2 | |
19 lut 21:59
Ola: dlaczego S(0,2) skoro a=2, b=0?
20 lut 19:34
Qulka:

a∊(−
∞;0) u (4;+
∞)
20 lut 19:50
Ola: ja tylko nie rozumiem dlaczego a=0, skoro −2a=−4 => a=2
Czy ja już wszystko mylę?
20 lut 19:53
Ola: według Ety oczywiście
20 lut 19:54
Qulka: pewnie literówka
20 lut 20:03