Wzajemne położenie dwóch okręgów.
kqly: Z góry przepraszam że piszę w dwóch tematach.
1.Wyznacz równanie okręgu o najmniejszym promieniu, stycznego zewnętrznie do okręgu o:
(x+3)2+y2=25 i jednocześnie stycznego do prostej k: 4x+3y−38=0.
2.Wyznacz równanie zbioru środków wszystkich okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o:
x2+y2=4 i jednocześnie stycznych do prostej k: y+2=0.
19 lut 21:38
yolex:

1. Promień będzie najmniejszy, gdy środek leży na prostej prostopadłej do k i przechodzącej
przez (−3,0) − środek danego okręgu. Każdy inny promień jest większy. Dlatego: 1. Piszesz
równanie prostopadłej. 2. Rozwiązujesz układy: prostopadła + okrąg i prostopadła + dana
prosta. Dostajesz dwa punkty (te czerwone). Srodek okręgu to środek odcinka a promień to
odległośc pomiędzy środkiem a jednym z czerwonych.
19 lut 23:25
yolex:

P(x,y). Wtedy odległość pomiędzy (0,0) a (x,y)=r+2 a odległość od P do prostej r=y−(−2) czyli
y+2. Stąd
√x2+y2=r+2 a r=y+2.
√x2+y2=(y+4). Po podniesieniu obu stron do kwadratu i
redukcji wyrazów podobnych dostajesz y=1/8x
2−2. Jest to parabola, ale bez punktu (0,−2), bo
wtedy nie ma okręgu − parabola jest styczna bezpośrednio do prostej i do danego okręgu, więc
musiałby być promień=0
19 lut 23:44
QWE: kqly ty cziterze xD
19 lut 23:45
kqly: QWE ciąg się
19 lut 23:47
yolex: Trochę ogłady by się przydało...
19 lut 23:51
joxik: @yolex "KQLY" to Francuski, profesjonalny gracz gier komputerowych, zbanowany (zablokowano mu
mozliwosc rozgrywek, brania udziału w turniejach etcetera), za oszukiwanie − z ang. (mocno
spolszczone) cheatowanie. CHEAT − czytaj czit, cheater − cziter. Jak widac wyzej, zadania z
matmy szukalo dwoch graczy/widzow rozgrywek gier komputerowych. Stad cala sytuacja. 'ciąg się'
bylo zartem. TROCHE DOINFORMOWANIA, UMIEJĘTNEGO KORZYSTANIA Z GOOGLE

to nie boli @yolex
11 mar 21:09
Mu:
Ale masz refleks− po 2 latach piszesz wyjaśnienie.
11 mar 22:44