Rzucamy dwukrotnie
Ola: Rzucamy dwukrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry. Liczba oczek uzyskana w pierwszym
rzucie odpowiada pierwszej wspólnej punktu N, a liczba oczek otrzymana w drugim rzucie –
drugiej współrzędnej tego punktu. Oblicz prawdopodobieństwo, że figura składająca się z
czterech punktów: K = (1, 3), L = (3, 1), M = (3, 3) i N ma oś symetrii.
19 lut 21:37
yolex: N1(1,1) − kwadrat albo N2(2,2) − połowa kwadratu. Każdy punkt, który leży na prostej N1N2 i ma
współrzędne naturalne 1...6 spełnia warunki, czyli (1,1), (2,2)...(6,6).
|Ω|=36, |A|=6. Stąd p(A)=6/36=1/6
20 lut 00:06