Przekształcanie płaszczyzny.
kqly: Wykaż, że obrazem okręgu o: x
2+y
2−4x+6y+12=0 w przekształceniu p określonym wzorem
| | 1 | | 1 | |
P((x,y))=( |
| +1, 2− |
| x), gdzie x,y należą do R, jest okrąg. Zbadaj wzajemne |
| | 2 | | 2 | |
położenie okręgu i jego obrazu.
Nie mam zielonego pojęcia jak zacząć tę zadanie. Jeśli ktoś byłby tak miły mi wytłumaczyć
przynajmniej pierwszy krok byłbym bardzo wdzięczny.
19 lut 21:33
Mila:
W przekształceniu chyba masz błąd.
19 lut 21:36
kqly: Faktycznie, przepraszam nie zauważyłem od razu.
| | 1 | | 1 | |
P((x,y))=( |
| y+1, 2− |
| x) |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 21:39
yolex: czy w definicji nie brakuje np. jakiegoś x lub y w pierwszej współrzędnej?
Okrąg ma środek (1,−3) i promień 1. Przekształć środek − dostaniesz środek obrazu. Sprawdź, czy
przekształcenia jest izometrią. Jeśli tak, to promień zostaje 1 i masz z głowy. Jeśli nie, to
trzeba spróbować znaleźć skalę, w jakiej zmienia długość odcinka. I wyznaczyć nowy promień.
bez prawidłowej definicji nie mogę Ci tego rozwiązać.
19 lut 21:39
kqly: Przekształcenie nie jest izometrią gdyż promień drugiego okręgu wynosi 0,5.
19 lut 21:44
yolex: |A'B'|=√(xb'−xa')2+(yb'−ya')2. Podstaw z definicji xb'=0.5yb+1, yb'=2−0.5yb. Tak samo z xa'
i ya'. Po wykonaniu działań dostaniesz |A'B'|=0.5AB. Czyli promień okręgu wynosi 0.5*1=0.5
Wyznacz środek nowego okręgu podstawiając współrzędne starego do wzoru na przekształcenie. jak
już masz środek i promień, to masz równanie.
19 lut 21:49
yolex: Jeśli się nie pomyliłam, to s'(−0.5,1.5), czyli (x+0.5)2+(y+0.5)2=0.24
19 lut 21:51
Mila:
O:
x
2+y
2−4x+6y+12=0 ⇔
(x−2)
2−4+(y+3)
2−9+12=0
(x−2)
2+(y+3)
2=1
| | y | | y | |
x'= |
| +1⇔x'−1= |
| ⇔y=2x'−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
y'=2− |
| ⇔y'−2=− |
| ⇔x=−2y'+4 |
| | 2 | | 2 | |
Podstawiam do równania okręgu:
(−2y'+4−2)
2+(2x'−2+3)
2=1
(−2y'+2)
2+(2x'+1)
2=1
| | 1 | |
[2(−y+1)]2+[2(x+ |
| )]2=1 |
| | 2 | |
| | −1 | | 1 | |
Obrazem okręgu O jest okrąg o środku S'=(1, |
| ) i r= |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 22:02
Mila:
Błędy w zapisie w dwóch linijkach: Poprawiam.
Posprawdzaj rachunki, bo mamy rozbieżne wyniki z jolex.
19 lut 22:06
yolex: Pierwszy okrąg ma środek (2,−3). Sorry − chyba nie powinnam liczyć w pamięci.
Dlaczego po zwykłym przekształceniu środka dostaję S'(−0.5, 1), czyli współrzędne Mili, ale
zamienione? które rozwiązanie jest poprawne? Zagadka.
19 lut 22:14
yolex: Zagadka rozwiązana. Mamy dwie alternatywne metody.
19 lut 22:15
yolex: Dalej oblicz odległośc między środkami (wzór na długość odcinka) i porównaj z sumą lub modułem
różnicy promieni.
19 lut 22:17
kqly: Dzięki wielkie. Bardzo mi to pomogło.
19 lut 22:40
Mila:
19 lut 22:41