Ile jest liczb ośmiocyfrowych, w których zapisie cyfra 2 występuje 3 razy, cyfrą
ya18: Ile jest liczb ośmiocyfrowych, w których zapisie cyfra 2 występuje 3 razy, cyfrą dziesiątek
jest 7, a pozostałe cyfry są różne i inne niż wymienione?
19 lut 21:03
rych: 1*1*1*1*7*6=42
19 lut 22:03
rych: tfu 1*1*1*1*7*6*5*4=1440
19 lut 22:03
Mila:
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Wyróżnimy dwie kategorie liczb:
I) z 2 na początku:
2XXXXX7X
II) bez dwójki na początku:
⬠XXXXX7X
| | | | 1 | |
7* | *7*6*5=7* |
| *6*5*4*42*5=140*210=29400 |
| | | 6 | |
29400+25200=54 600
19 lut 22:21