pierwiastki równania
ameba: Dla jakich wartości parametru m (m > 0) równanie x3 –3mx2 + m2 = 0 ma dwa różne rozwiązania
rzeczywiste?
proszę o wskazówki
19 lut 20:55
ameba: ?
19 lut 21:17
Gray: Jak musi wyglądać wykres? Co z ekstremami? Pomyśl, a dojdziesz do odpowiedzi. Bez pochodnej się
nie obędzie.
19 lut 21:21
ameba: z pochodnej wychodzi że dla m∊(−∞, − pierw z 3/3)U(pierw z 3/3, +∞) pochodna funkcji ma 2
rozwiązania, co po dopisaniu przedziału m daje że m∊(pierw z 3/3, +∞)
19 lut 21:29
pigor: ..., czy masz odp. np. m=
14
19 lut 21:44
ameba: nie mam odpowiedzi..
19 lut 21:45
pigor: ..., bo myślałem tak : niech
f(x)= x3−3mx2+m2, to
z warunków zadania m>0 i f(0)=m
2 >0 i f powinna mieć ma 2 ekstrema lokalne,
gdzie f'(x)=0 ⇒ 3x
2−6mx=0 /:3 i m>0 ⇔ x(x−2m)=0 i m>0 ⇒ x=0 v x=2m >0
i f''(x)= 6x−6m i f''(0)= −6m<0 , więc f(0)=m
2=f
max.>0
i f''(2m}= 12m−6m=6m >0, czyli f(2m)= f
min., wtedy dane
równanie ma
2 różne pierwiastki ⇔
fmin.= f(2m)=0 i m >0 ⇒ 8m
3−3m*4m
2+m
2=0 ⇒
⇒ −4m
3+m
2=0 i m>0 ⇔ −4m+1=0 ⇔
m= 14 . ...
19 lut 22:25