prosze o pomoc
krix: korzystajac z intepretacji geometryczne całki obliczyc ∫ od 0 do 2 √4−x2 dx
pomozcie prosze nie wiem jak sie za to zabrac :<
19 lut 20:10
krix: prosze o pomoc
19 lut 20:18
pigor: ... wystarczy zauważyć, że
x
2+y
2 ≤ 2
2 − równanie koła, zaś x
2+y
2=2
2 − okręgu o promieniu 2 , to
y=
√4−x2 i x∊,0;2>, więc wartość danej całki to pole tego półkola, czyli
∫
20 √4−x2dx =
12πx
2 |
20=
12π2
2− 0 = 2π. ...
19 lut 20:51
krix: a w wolframie wychodzi samo π , dlaczego ?
20 lut 00:07
pigor: ... , przepraszam, no tak bo przecież to tylko
ćwiartka tego koła, bo masz
od 0 do 2, a nie od 0 do 4 (po całej średnicy). ...
20 lut 00:12
pigor: ..., czyli ...=
14πx
2 |
20=
14π*2
2 − 0=
14π*4=
π ...
20 lut 00:18