ile jest różnych liczb siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach należący
ya18: ile jest różnych liczb siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach należących do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6} i jednocześnie
a)parzystych
b)podzielnych przez 4
w przypadku a rozpisałam możliwości zapisania liczby (na piewrszym polu 6 możliwości bo nie
może być 0, na drugim 6 możliowści, bo już jedna wykorzystana, na trzecim o jedno mniej czyli
5 ... na ostatnim 4 możliwości, bo cyfry parzyste i 0), ale wychodzi mi zły wynik
19 lut 20:07
ya18: ?
19 lut 20:31
Mila:
To z powodu 0, źle Ci wychodzi.Trzeba rozważyć dwa przypadki, 0 na końcu albo zero w środku.
a) Zrobię inaczej:
Wszystkich siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach należących do zbioru
{0,1,2,3,4,5,6} jest :
6*6*5*4*3*2=4320
Nieparzystych: XXXXXXN
3*5*5*4*3*2*1=1800 liczba nieparzystych.
4320−1800=2520 liczba parzystych
b) Liczba, której cyfry nie powtarzają się i jest podzielna przez 4 musi mieć ostatnie dwie
cyfry:
XXXXX04, ..20, ..40, ...60,
...12, ...16, ...24, ...32, ...36, ...52, ...56, ...64
Podzieliłam znów na dwie grupy : z zerem na końcu i z zerem w środku.
Teraz licz ile będzie tych liczb, spojrzę aby zobaczyc, czy sobie poradziłeś.
19 lut 20:38
ya18: Nie do końca wiem jak policzyłaś liczbę nieparzystych (nieparzystych cyfr jest 5, ale skąd to 3
w zapisie? i silnia z 5?)
podpunkt b już mi wyszedł
19 lut 21:00
Mila:
Nieparzystych masz 3 a mianowicie: {1,3,5} i ustawiam je na końcu na trzy sposoby.
Na pierwszą pozycję mogę wstawić jedną z pozostałych 5 ( bo zera nia mogę wstawić)
Na drugą pozycję znowu 5 możliwości , bo zero teraz może być drugą cyfrą,
na trzecią 4 możliwości
na czwartą 3 możliwości
na piątą 2 możliwości
na szóstą 1 możliwości
19 lut 21:10