proszę o rozwiązanie
Michał: oblicz sumę wszystkich liczb podzielnych przez 4 ktore spełniają nierówność
log
3 3n + log
9 9n + log
27 27n < 14
wynik to 66612
log
3 3n = log
33 +log
3n = 1 + log
3n
| | 1 | | 1 | |
1 + log3n + 1 + |
| log3n + 1+ |
| log3n = 3 + log3 n5/6 < 14
|
| | 2 | | 3 | |
log
3 n
5/6 < 11
dalej nie wiem
19 lut 20:07
Michał: nie wiem
jeszcze wykonałem
czy ktoś sprawdzi
19 lut 22:45
rych: nie mozesz sobie poradzic z nierownoscia?
log3n < log33665
19 lut 22:50
Michał: czyli
n < 366/5
19 lut 22:56
Michał: a jak dojść do wyniku
19 lut 23:09
Mila:
log3(n)+log3(n12)+log3(n13)<11⇔
log3(n*n12*n13)<log3(311)⇔
log{3(n1*n36*n26)<log3(311)⇔
n116<311⇔
n16<3 /6
n<36
n<729 i n podzielne przez 4
a1=4, ak=728
licz sumę.
19 lut 23:11
Michał: dziękuję
a
1 =4 a
2= 8 r =4 k= 182 a
k = a
1 − ( k −1 )*4
| | 4+728 | |
S = |
| * 182 = 66612 |
| | 2 | |
20 lut 09:08
Mila:
20 lut 16:38