trygonometria
Magda: Narysuj wykres funkcji f(x)=
sinx−|cosx|cosx
Nie mam pojęcia jak ten wzór przekształcić
19 lut 20:06
ax:
teraz ustalasz przedziały dla cosx i wiesz gdzie Twoja f(x)=tg(x)−1 a gdzie f(x)=tg(x)+1
19 lut 20:13
5-latek: Biedna
Magda
| | sinx−cosx | |
Teraz |cosx|=cosx dla x≥0 wiec naz wzor bedzie mial postac f(x)= |
| = |
| | cosx | |
| | sinx | | cosx | | sinx | |
|
| − |
| = |
| −1 |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
Tak samo zrob dla x<0 |cosx|= .... itd
Nie zapomnij o zalozeniu co do mianownika tez
19 lut 20:20
Magda: Dzięki
19 lut 20:20