wierzcholki
niko: | | 1 | |
wierzchołki trapezu ABCD należą do paraboli y= |
| (9−x2). Punkty A i B są punktami |
| | 2 | |
przecięcia paraboli z osia OX a punkty C i D leżą powyzej osi OX. wyznacz wielomian opisujący
pole trapezu w zależności od x
0. podaj dziedzinę tej funkcji. dla jakiej wartości x
0 pole
| | 1 | |
trapezu jest równe 16? Punkt C ma współrzędne (x0, |
| (9−x2) |
| | 2 | |
Proszę o dokładne wytlumaczenie
ax:
Miejsca zerowe wyznaczyć potrafisz
długość odcinka też .... znasz więc dłuższą podstawę ... i znasz krótszą podstawę
|AB|=6 |CD|=2x
o
| | 1 | |
Wysokość trapezu też znasz h=f(xo)= |
| (9−xo2) |
| | 2 | |
Wzór na pole trapezu też znasz ....więc do dzieła −