pochodna z arcusem
Tank: | | 1 | |
Mam policzyć taką pochodną: f(x)= |
| . Zamieniłam arctg na tg−1 i |
| | arctg(x−√1+x2 | |
dostałam f(x)=tg(x−
√1+x2)
Czy ja mogę robić takie podmiany przed przystąpieniem do liczenia pochodnej? Wyszło mi z tego
| | 1 | |
(1+tg2(x−√1+x2))(1− |
| *2x) i nieco martwi mnie fakt, że Wolfram ma inne zdanie |
| | 2√1+x2 | |
o wyniku :< Ktoś potwierdzi / zaprzeczy / poprawi? Z góry dzięki
19 lut 19:13
Eve:
tg
−1=ctg
19 lut 19:14
Tank: Damn, zamieniłam i zapomniałam o potędze

Ale kwestia pozostaje − mogę to tak przekształcić (oczywiście bez błędu

)?
19 lut 19:18
Tank: Nieee, wróć! 'Goły' tangens został mi po odwróceniu ułamka, to miało tak być
19 lut 19:20
Eve: ale czy arctgx=tg−1x=ctgx?
19 lut 19:21
Tank: Dokładnie
19 lut 19:22
Eve: przecież arctg to kąt, a tg to liczba
19 lut 19:27
Tank: 'Funkcją f(x)=arctgx nazywamy funkcję odwrotną do funkcji tgx w przedziale
(−𝜋2,𝜋2)' −> definicja z wykładów; wolfram po wprowadzeniu arctgx od razu
przechodzi do tg−1x ... Chodzi mi o to, czy mogę zrobić taką podmianę w obliczeniach, bo
dzięki temu nie muszę liczyć pochodnej z ułamka
19 lut 19:37
Eve: nie wydaje mi sie, żeby mozna tak robić, przynajmniej ja tak nie robiłam
19 lut 19:41