..
ola: Istnieja takie liczby rzeczywiste a i b, ze wielomian
W(x) = x3 + ax + b
(a) jest podzielny przez wielomian x2 + x ;
(b) ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty;
(c) jest podzielny przez wielomian x + 3 ;
(d) ma dokładnie cztery pierwiastki rzeczywiste.
19 lut 18:51
Gray: (a) tak, (b) tak, (c) tak, (d) nie. Pomyśl nad uzasadnieniem.
19 lut 18:59
ola: Mogłabyś pomóc z wyjaśnieniem? naprawdę nie mam pojęciia.
19 lut 19:05
ola: przecież a i b są sprzeczne x2+x=x(x+1) − czyli już wychodzi na to,ze ma 2 pierwiastki
19 lut 19:07
Gray: Wszystkie warunki jednocześnie nie mogą być spełnione. Chodzi raczej o to, aby sprawdzić
kolejne warunki (osobno).
Ad. (a). Aby W był podzielny przez x2+x = x(x+1), musi być W(−1)=W(0)=0 ⇔ −1−a+b=0 i b=0.
Stąd a=−1, b=0 więc odpowiedź TAK.
Ad. (b) Np. a=0, b=−1. x3−1=0 ⇔ x=1 oraz dwa pierwiastki nierzeczywiste. Więc i tu TAK.
Ad. (c) Tak, gdyż W(−3)=0 ⇔ −27−3a+b=0 ⇒ np. a=−9, b=0 i znowu TAK.
Ostatnie dla Ciebie.
19 lut 20:55