ciąg arytmetyczny
olek: miary kątów czworokąta są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Największy z tych kątów ma
135 stopni. oblicz miary pozostałych kątów tego czworokąta
19 lut 18:46
19 lut 18:49
olek: ale co z tym wyliczę a... a te a to co to wgl jest ?
19 lut 19:10
ax:
to licz tak:
135+135−r+135−2r+135−3r=360
6r=180 ⇒ r=30
czyli masz 135 105 75 45
19 lut 19:21
olek: no tak policzyłem sobie to już prędzej w głowie te r i wgl tylko nie wiedziałem jak to
sensownie napisać.. dzięki wielkie
19 lut 19:22