kombiinatoryka
ola: W urnie znajduje sie 6 kul czarnych i k białych. Losujemy bez zwracania 2 kule. Dla jakiej
wartosci k prawdopodobienstwo otrzymania co najmniej jednej kuli czarnej jest wieksze od
0,5?
(a) k > 15 , k − całkowite.
(b) k 2 h0, 15) , k− całkowite,
(c) k 2 h0, 15i , k − całkowite,
(d) k < 15 , k − całkowite,
19 lut 18:35
Mila:

A−otrzymano co najmniej jedną kulę czarną
A' − nie otrzymano ani jednej kuli czarnej ( tylko BB)
| | k | | k−1 | | 1 | |
P(A')= |
| * |
| < |
| , k>0,k∊N |
| | k+6 | | k+5 | | 2 | |
⇔
2k
2−2k<k
2+11k+30
k
2−13k−30<0
Δ=169+120=289
| | 13−17 | | 13+17 | |
k= |
| =−2∉D lub k= |
| =15 |
| | 2 | | 2 | |
k∊{1,2,3,4,5,6,....14}
19 lut 19:14