Ciągi
Licealista: Pomóżcie mi − nie rozumiem.
zadanie: oblicz iloraz ciągu arytmetycznego (a
n) o podanych wyrazach początkowych. wyznacz
wzór ogólny tego ciągu i oblicz a
7.
128, 64, 32, ...
| | 1 | |
obliczam q. wychodzi, że q = |
| |
| | 2 | |
w podręczniku mam taki wzór ogólny : a
n = a
1 *q
n−1
a
1 = 128
| | 1 | |
Podstaiwam wszystko do wzoru i wychodzi: an = 128 * ( |
| )n−1 a w odpowiedziach jest |
| | 2 | |
a
n = 2
8−n DLACZEGO TAK

19 lut 18:15
PW: Bo 128 = 27.
W treści zadania masz kuriozum: iloraz ciągu arytmetycznego.
19 lut 18:19
Licealista: przepraszam ciągu geometrycznego
ale dalej nie rozumiem. skoro 128 = 2
7 to dlaczego we wzorze jest 2
8−n
19 lut 18:21
PW: Bo jeszcze
Jak jeszcze raz powiesz, że nie rozumiesz, to ugryzę.
19 lut 18:28
Licealista: aaaaaaa. Teraz to rozumiem − nie ogarnąłem tego z potęgą, już rozumiem − wielkie dzięki
19 lut 18:31