FUNKCJA KWADRATOWA
Zdzisiu: Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m+2)x+3m−2=0 jest większa od 7.
Nie chce mi to wyjść.
Co zrobiłem:
1) Założenia Δ>0, x12+x22>7
2) Δ=m2−8m+12>0 −−−> Δm=16 −−−> m1=2, m2=6 −−−−> m∊ (−∞;2) ∪ (6;∞)
3) x12+x22>7 −−−> (x1+x2)2−2x1x2>7
Ze wzorów Viete'a wyliczyłem:
x1+x2=−m−2
x1x2=3m−2
4) (x1+x2)2 − 2x1x2>7
I teraz jak to wyliczę, to wychodzi mi m1=−5+3√2, m2=−5−3√2, co nie zgadza się z wynikiem.
Mógłby ktoś powiedzieć co jest źle?
19 lut 18:01
Mila:
Jaki masz wynik w odpowiedzi?
19 lut 18:22
Zdzisiu: m∊(−∞;1) ∪ (1;2) ∪ (6;∞)
19 lut 21:23
Mila:
(x1+x2)2−2x1*x2>7
(m+2)2−2*(3m−2)>7 i Δ>0⇔
m2+4m+4−6m+4−7>0 i m∊ (−∞;2) ∪ (6;∞)⇔
m2−2m+1>0
(m−1)2>0⇔m≠1 i m∊ (−∞;2) ∪ (6;∞)⇔
m∊ (−∞;1)∪(1,2) ∪ (6;∞)⇔
Albo zapis z wyłączeniem 1
m∊ (−∞;2)\{1} ∪ (6;∞)
19 lut 21:29
Zdzisiu: x1+x2 = −b/a
czyli
x1+x2=−m−2?
20 lut 16:15
Zdzisiu: czy −m−2 to to samo co m+2?
20 lut 16:16
Mila:
Nie , to nie jest to samo, zauważ jednak, że:
(−m−2)2=[(−1)*(m+2)]2=(−1)2*(m+2)2=(m+2)2
20 lut 16:29
Zdzisiu: no tak, racja, dzięki
20 lut 16:49
Zdzisiu: a mogłabyś mi jeszcze pomóc w tym przykładze:
Wyznacz wartości parametru m, dla których kwadrat sumy dwóch różnych pierwiastów równania
(4−m)x
2+mx−m=0 jest większy od 1.
Policzyłem Δ, z tego przedział m, potem znowu jak w poprzednim przykładzie w wzorów Viete'a
itd. i doszedłem do momentu
−2m
3+8m
2+16m−64>0?
I nie mogę tego dalej wyliczyć, próbowałem schematem hornera, ale zostaje reszta i nic mi to
nie daje, próbowałem rozbić, ale też mi sie nie udało
20 lut 17:04
Zdzisiu: ?
20 lut 17:20
Mila:
W(m)=−2m3+8m2+16m−64
W(4)=−2*64+8*16+16*4−64=−128+128=0
Schemat Hornera:
−2 8 16 −64 m=4
−2 0 16 0
−2m3+8m2+16m−64=(−2m2+16)*(m−4)
licz dalej
20 lut 17:28
Zdzisiu: a sprawdzałaś całość zadania? bo z pierwszego przedziału (tego z delty) wyszło mi m∊(−∞;0)∪(5
1/3;∞), teraz wyszło m1= √8 lub m1=−√8 i m2=4, a odpowiedź prawidłowa to m∊(2;4) ∪ 94;5
1/3).
Skąd ta 2?
20 lut 17:42
Zdzisiu: m∊(2;4) ∪ (4; 5 1/3) − prawidłowa odp
20 lut 17:42
Mila:
Nie sprawdzałam, założyłam, że masz problem z ostatnia nierównościa.
zaraz sprawdzę.
20 lut 17:45
Zdzisiu: no bo miałem też, ale wydawało mi się, że wszystko wcześniej było ok, a wynik znowu się nie
zgadza
20 lut 17:48
Mila: 1) m≠4
| | 16 | |
2) Δ=−3m2+16m>0 dla m∊(0,4)∪(4, |
| ) |
| | 3 | |
3)
(x
1+x
2)
2>1⇔
m
2>m
2−8m+16⇔
m>2
20 lut 17:56
Zdzisiu: Kolejny mój głupi błąd, dzięki wielkie, niepotrzebnie od (x1+x2)
2 odjąłem 2x1x2
20 lut 18:00
Mila:
Policzyłeś sumę kwadratów zamiast kwadrat sumy, dobrze, że teraz a nie na maturze.
Teraz będziesz uważał.
20 lut 18:02
Zdzisiu: Będę
20 lut 18:10
Zdzisiu: Nie wychodzi mi kolejne zadanie tego typu:
Wyznacz wartości parametru m, dla których suma odwrotności kwadratów dwóch różnych pierwiastków
równania x
2+2mx−x−1=0 jest równa 3.
Δ>0
1/x1
2+1/x2
2=3
Δ=(2m−1)
2+4=4m
2−4m+5
I teraz Δ z m wychodzi ujemna?
21 lut 11:39
Czaruś:

*Δ<0 oznacza, że nie ma miejsc zerowych (wykres nie przecina się z osią OX).
a>0 a więc cała parabola znajduje się nad osią OX ⇒ m∊ℛ (dla dowolnego m: Δ>0)
*patrząc na nierówność z innej strony:
Δ>0
Δ= (2m−1)
2+4 >0
(2m−1)
2 > −4 (dowolna liczba podniesiona do kwadratu jest nieujemna,
a więc m jest dowolne (m∊R) )
Następnie robimy przekształcenie:
| (x1)2+(x2)2 | | 2x1x2 | |
| =3 / + |
| |
| (x1x2)2 | | (x1x2)2 | |
(dzięki temu możemy licznik zwinąć: (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 )
| (x1+x2)2 | | 2x1x2 | |
| =3+ |
| (*) |
| (x1x2)2 | | (x1x2)2 | |
| | c | | −b | |
Teraz korzystamy ze wzorów Viete'a: x1x2= |
| oraz x1+x2= |
| |
| | a | | a | |
Otrzymujemy:
x
1x
2=−1
x
1+x
2=1−2m
Podstawiamy do (*):
| (1−2m)2 | | −2 | |
| =3+ |
| |
| (−1)2 | | (−1)2 | |
(
√a2=|a| )
|1−2m| = 1
1−2m=1 v 1−2m=−1
m=0 lub m=1
24 lis 19:53