całka
kyrtap: Obliczyć całkę
Próbowałem tak:
cosx = t ⇒
√1−sin2x = t ⇒ 1− sin
2x = t
2⇒ sin
2x = 1−t
2
−sinxdx = dt
sinxdx = −dt
| | dx | | 1 | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| *(− |
| ) = |
| | sin2x+2cos2x | | 1−t2+2t2 | | √1−t2 | |
19 lut 17:57
kyrtap: Pomoże ktoś?
19 lut 18:15
52: | | 1 | | cos2x | |
∫ |
| dx=∫ (1− |
| )dx= ∫(1−ctg2x)dx=... |
| | 1+cos2x | | 1+cos2x | |
Nie wiem czy do tego momentu jest dobrze...
19 lut 18:21
52: źle jest ...
19 lut 18:30
kyrtap: Przynajmniej starasz się pomóc
19 lut 18:31
kyrtap: ma ktoś jakiś pomysł na taką całkę?
19 lut 18:42
52: kyrtap ..
zatem ...
| | 1 | |
∫ |
| dx=arc tg cos 2x + C ... tyle wykombinowałem  |
| | 1+cos2x | |
19 lut 18:49
Dawid: | | dx | | dx | |
...=∫ |
| =∫ |
| =... |
| | 1−cos2x+2cos2x | | cos2x+1 | |
19 lut 18:50
kyrtap: hm nie wiem 52 czy dobrze napisałeś
19 lut 19:10
Dawid: cos2x zamienić na 1−sin2x i w mianowniku mamy 2−sin2x i potem z wzoru
cos2x−sin2x
19 lut 19:13
kyrtap: no dobra będę miał w mianowniku 2 − sin2x ale jak mam wiązać to ze wzorem cos2x − sin2x
19 lut 19:16
Dawid: 2−sin
2x
cos2x=cos
2x−sin
2x
cos2x=1−sin
2x−sin
2x
cos2x=1−2sin
2x
2sin
2x=1−cos2x
19 lut 19:20
Draghan: A może podstawieniem:
t = tgx
Tylko że nie liczyłem tego i nie wiem, czy jest dalej rozwiązywalne.
19 lut 20:22
J:
| | dt | | t2 | | 1 | |
t = tgx , |
| = dx , sin2x = |
| , cos2x = |
|
|
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | 1 | | 1 | | t | |
.. po podstawieniu i przekształceniu mamy: ∫ |
| dt = |
| arctg |
| |
| | t2 +2 | | √2 | | √2 | |
20 lut 08:28