Rozwiąż równanie
Jankes: x3+6x2+11x−6=0
Jak to rozbić żeby rozwiązać równanie
19 lut 17:54
Marcelek: spróbuj zastosować metodę grupowania , 6x2 połącz w jeden nawias z −6 i x3 połącz z 11x
również w nawias i wyciągnij wspólne wartości przed te nawiasy
19 lut 18:07
Jankes: −6(x2+1) to z pierwszego mógłbym wyciągnąć a z drugiego ?
x(x2+11) ? ale nie dają tych samych nawiasów hmm może jeszcze jakaś podpowiedź ?
19 lut 19:24
Jankes: −6(x2+1)+10*x(x2+1) mógłbym tak zapisać ?
19 lut 19:25
Jankes: nie to raczej nie tak prosze o wskazówkę
19 lut 19:26
Jankes: ...
19 lut 19:36
pigor: ..., no cóż
dany wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
wśród liczb −1,−2,−3,−6, bo o dodatnich nawet nie
wspomnę, ale miałby gdyby był postaci np. takiej :
x
3− 6x
2+11x−6=0, albo x
3+6x
2+11x
+ 6=0 . ...
19 lut 19:50
Mila:
To równanie nie ma pierwiastków wymiernych.
Zatem wzory Cardano ( Jesteś na studiach ?) albo przybliżone rozwiązanie.
19 lut 19:51
zyd: twierdzenie darbouxa
19 lut 19:52
Jankes: 3 klasa liceum
19 lut 20:16
Jankes: x3− 6x2+11x−6=0, a jak by był w takiej postaci to w jaki sposób mógłbym rozwiązać te równanie
?
19 lut 20:17
zyd: znasz tw o pierwiastkach wymiernych wielomianu o wspolczynikach calkowitych? jezeli tak
zastosuj je
19 lut 20:36
pigor: ..., ponieważ
np.
w(2)= 8−6*4+22−6= 8−24+22−6=
0,
a sprawdź sobie, że...

także w(1)=0 i w(3)=0,
no to np. tak :
x3−6x2+11x−6=0 ⇔ x
3−2x
2−4x
2+8x+3x−6=0 ⇔
⇔ x
2(x−2)−4x(x−2)+3(x−2)=0 ⇔ (x−2)(x
2−4x+3)=0 ⇔
⇔
(x−2)(x−1)(x−3)=0 i wszystko jasne :
x∊{1,2,3} .
19 lut 20:41