Prawdopodobieństwo klasyczne.
karteczka: W urnie jest n kul z których 4 są białe. Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz dla jakiej
| | 1 | |
liczby n prawdopodobieństwo wylosowania obu kul jest większe od |
| . |
| | 3 | |
Za pomocą drzewka można zrobić? Mógłby ktoś pomóc
19 lut 17:53
karteczka: A jeżeli nie z drzewa to jak z kombinacji to można zrobić...bo nie wiem w jaki sposób
uwzględnić te 4 kule białe.
19 lut 17:55
karteczka: ?
19 lut 18:42
karteczka: mam jutro z tego sprawdzian a nic nie rozumiem
19 lut 18:49
Mila:
Jakich kul , białych?
19 lut 18:51
karteczka: Obu kul białych
19 lut 19:05
52: | | 4 | | 3 | |
Wg mnie to |
| * |
| ... ale coś mi nie pasuje |
| | n | | n−1 | |
19 lut 19:09
Mila:
| | 4 | | 3 | | 1 | |
P(BB)= |
| * |
| > |
| , n>4 |
| | n | | n−1 | | 3 | |
36>n
2−n
n
2−n−36<0
Dokończ, spojrzę po kolacji.
19 lut 19:21
karteczka: Δ=145
√Δ=
√145
po uwzględnieniu, że n∊N+ {1,2,3,4,5,6} czyli ostatecznie
n∊{4,5,6}
Czy tak?

I dziękuję bardzo
19 lut 19:50
karteczka: ?
19 lut 20:09
Mila:
Powinno być dobrze,nie masz odpowiedzi?
n1≈ −5,5
19 lut 20:17
karteczka: no właśnie nie mam

pani nam podawała ale powinno być raczej ok

Dziękuję.
19 lut 20:17
Mila:
19 lut 20:39