równanie
JAKUBAS: rozwiązać cos(5x) * cos(4x) = cos(2x) * cos(x) w przedziale <0,π>
19 lut 16:17
JAKUBAS: up
19 lut 18:07
Phoebe Campbell: cos(5x)cos(4x) = cos(2x)cos(x)
sin(3x)sin(6x) = 0
sin3x = 0 lub sin6x = 0
1) 3x = 0
o + k*360
o
x = 0
o + k*120
o
lub
2) 3x = 180
o + k*360
o
x = 60
o + k*120
o
lub
3) 6x = 0
o + k*360
o
x = 0
o + k*60
o
lub
4) 6x = 180
o + k*360
o
x = 30
o + k*60
o
Więc dla x∊<0;π> rozwiązania to:
x = 0
o lub x = 30
o lub x = 60
o lub x = 90
o lub
x = 120
o lub x = 150
o lub x = 180
o
Powinno być dobrze
19 lut 19:26
PW: Błyskotliwie,

ale jak już tłumaczysz, to napisz skąd wzięło się sin(3x)sin(6x) − tego
się w pamięci nie da zrobić (no może, ale to nieliczni).
19 lut 22:24