Prawdopodobieństwo klasyczne
karteczka: Doświadczenie losowe polega na rzucie trzema symetrycznymi kostkami do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo, że 6 wypadła co najmniej 2 razy.
Mógłby ktoś pomóc/wytłumaczyć?
19 lut 15:44
J:
IΩI = 6*6*6
A = {666} , {665} ,{664} ..... {661}
19 lut 15:56
karteczka: A czy ten rzut trzema kostkami wpływa jeszcze w jakimś stopniu na zdarzenie?
19 lut 16:12
karteczka: czy od razu już można policzyć moc A przez Ω ?
19 lut 16:12
J:
od razu , IAI = 6
19 lut 16:14
19 lut 16:52
J:
Witaj
Milu 
a jeśli kostki rzucono jednocześnie ? ( zadanie tego nie określa ,
nie mówi polega na trzykrotnym rzucie kostką)
19 lut 16:57
Mila:
Witaj J, ale w |Ω| uwzględniłeś kolejność.
19 lut 17:04
J:
racja
19 lut 17:05
karteczka: Dziękuję
19 lut 17:41
karteczka: | | 3! | |
A czemu 1+5* |
| =1+15=16 |
| | 2! | |
mógłby ktoś objaśnić z czego to się bierze?
19 lut 17:45
Mila:
Jedno zdarzenie to (6,6,6)
Następne to (6,6,5) jeśli masz 3 elementy, to możesz je ustawić na 3! sposobów, ale dwa
powtarzają się, więc
| | 3! | | 1*2*3 | |
masz permutacje z powtórzeniami, co zapisujemy |
| = |
| =3 |
| | 2! | | 1*2 | |
19 lut 18:31