Współrzędne punktu styczności.
kleszcz:

Okrąg o środku w punkcie S=(−3,4) jest styczny do prostej o równaniu y=
−43x+
253.
Oblicz współrzędne punktu styczności.
I moje rozwiązanie razem z własnym rysunkiem(strzałka kąt prosty)
Więc Skoro prosta b jest jest prostopadła do prostej k:y=
−43x +
253 to jej równanie
ma postać b:y=
34=b−−−−−−S=(−3,4) należy do prostej l
4=
34*(−3)+b
4=
−94+b
b=
254
b:y=
34+
254
k{y=
−43x+
253 &y=
34x+{25}{4}
34x+
254=
−43+{25}{3}
34x=
−254−
43+
253
34x=
−7512−
1612+
10012
34x=
912/*
43
x=1
y=
34*1+
254
y=
284=7
Punkt styczności P=(1,7) Dobrze jest zrobione?