trójkąt opisany na okręgu
seba: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu dzieli przeciwprostokątną na
odcinki o długościach 5 i 12. Oblicz pole trójkąta.
Promień okręgu wyszedł √60 ale nie wiem czy dobrze
19 lut 15:28
Mila:

(5+r)
2+(12+r)
2=17
2, r>0
25+10r+r
2+144+24r+r
2=289
2r
2+34r−120=0
r
2+17r−60=0
Δ=289+240=529
√529=23
| | −17−23 | | −17+23 | |
r= |
| ∉D lub r= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
|AC|=12+3=15
|BC|=5+3=8
Spr.
8
2+15
2=64+225=289
================
19 lut 17:02
Mila:
19 lut 18:40