całka
Łukasz: ∫√1+e2x jakieś podstawienie ? czy może części?
19 lut 15:28
J:
| | dt | |
podstaw: 1 + e2x = t , 2e2xdx = dt , dx = |
| |
| | 2t | |
19 lut 15:35
J:
| | dt | |
sorry ...dx = |
| |
| | 2(t − 1) | |
19 lut 15:39
Łukasz: | | dt | |
czy jesteś pewien dx? mi sie wydaje ze powinno być dx= |
| |
| | 2t−2 | |
19 lut 15:40
Łukasz: wybacz odświeżyło się za późno
19 lut 15:40
Łukasz: a co z tym dalej..., nie widzę sposobu
19 lut 15:42
19 lut 15:44
J:
| | 1 | | √t | |
= |
| ∫ |
| dt .. podstawienie: √t = u , t = u2 , dt = 2udu |
| | 2 | | t−1 | |
19 lut 15:47
Łukasz: | | x | |
a takie coś ∫arccos√ |
| |
| | x+1 | |
19 lut 16:01
J:
myślę,że przez części: v' = 1 u = arccosP ... .pracochłonna całka
19 lut 16:04