Równania
kaka : Mam pare zadań Których nie mogę zrobić (próbowałam ale nie wychodzi)
1) 2x−1/ x+2 = x+5/ 3x−1
2) x2 + 3x + 4 =0
3) x2 −6x + 10 > 0
4) (3−2x) (x+5) <bądź równe 0
19 lut 15:03
J:
pokaż jakąś próbę
19 lut 15:06
Eve:
| | 1 | |
w 1 przenieś na lewo i sprowadź do wspólnego mianownika, D:x≠U{1]{2},−2,−5, |
| |
| | 3 | |
19 lut 15:07
Eve: a nie, wystarczy pomnożyć na krzyż
19 lut 15:08
J:
przy założeniach
19 lut 15:09
kaka : w w 2) zrobiłam tak
Δ= b2 − 4ac
a = 1
b = 3
c = 4
Δ= 9−16
Δ = −7
czyli chyba brak rozwiązań
19 lut 15:11
Eve: post wyżej
19 lut 15:11
kaka : znaczy te pierwsze zrobiłam trochę
(2x − 1) (3x−1) = (x+2) (x+5)
i teraz 6x − 2x −3x + 1= x2 + 5x + 2x + 10 i teraz stanęłam
19 lut 15:13
J:
nie z dużo tych założeń o 15:07 ?
19 lut 15:14
J:
źle wymnożyłaś nawiasy z lewej strony
19 lut 15:16
kaka : w 3) wyszło mi −76\
a w 4) głupoty
19 lut 15:17
J:
skup się na pierwszym , a nie na wszystkich na raz , bo nic nie zrozumiesz
19 lut 15:19
Eve: J za duzo

masz mieć 6x
2−2x−3x+1=x
2+5x+2x+10, teraz wszystko na lewo i redukcja i Δ
19 lut 15:25
kaka : czyli 5x2 −12x − 9 = 0 ?
19 lut 17:04
kaka : czyli 5x2 −12x − 9 = 0 ?
19 lut 17:04
kaka : czyli 5x2 −12x − 9 = 0 ?
19 lut 17:05