Logarytmy - jak wyliczyć
Kasia : Witam, mam Tego typu Logarytmy , Ktoś pomoże?
1) log3 9 − log36 6 − log7 7 =
2) log2 3 − log2 30 + log2 5 =
19 lut 14:57
J:
1) korzystasz z definicji logarytmu
2) twierdzenia o sumie i różnicy logarytmów o tej samej podstawie
19 lut 15:02
kaka : w pierwszym próbowałam i wyszło mi 2 − 1/2 − 1 = 1/2 ale w tym drugim to mi nie wychodzi wcale
19 lut 15:04
J:
| | 3 | | 3*5 | | 1 | |
2) = log2 |
| + log25 = log2 |
| = log2 |
| = ? |
| | 30 | | 30 | | 2 | |
19 lut 15:05
J:
1) OK.
19 lut 15:05
kaka :
dziękuje
19 lut 15:15