prawdopodobieństwo
różaa1996: 1. Rzucamy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) wypadła parzysta liczba oczek lub mniejsza niż 3
b) wypadła nieparzysta liczba oczek i jednocześnie nie będąca dziennikiem liczby 6.
19 lut 14:46
Mila:
a)
|Ω|=6
A− wypadła parzysta liczba oczek
A={2,4,6}
|A|=3
B− wypadła liczba oczek mniejsza niż 3
B={1,2}
|B|=2
|A∩B|=1
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)⇔
3
2
1
4
P(A∪B)=
+
−
=
6
6
6
6
b) C− wypadła nieparzysta liczba oczek i jednocześnie nie będąca dziennikiem liczby 6.
C={5}