NWD i NWW
kasia101: Proszę o pomoc w zad: wyznacz NWD (a,b) i NWW (a,b) jeśli a=220 b=294
19 lut 14:11
19 lut 14:12
panpawel: Można też skorzystać z algorytmu Euklidesa, bowiem:
Jeśli b=qa+r, to:
NWD(b,a)=NWD(a,r)
I tak możesz cobie schodzić coraz niżej
b=qa+r
a=q1r+r1
r=q2r1+r2 itd
19 lut 14:35
kasia101: rozpisałam tak: 220 za kreską 2 294 za kreską 2
110 za kreska 2 147 za kreską 3
55 za kreską 5 49 za kreska 7
11 za kreską 11 7 za kreską 7
1 1
i kompletnie nie wiem co dalej proszę o pomoc
19 lut 17:17
kasia101: NWD i NWW
kasia101: Proszę o pomoc w zad: wyznacz NWD (a,b) i NWW (a,b) jeśli a=220 b=294
19 lut 20:16