matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze z szeregiem
Hehacz:
Rozwiąż równanie: [1.62/P3]
√
100*5
x
+5
5
x
+5
x−2
+5
x−4
+...=
24
Jeżeli się nie mylę to po lewej stronie mamy szereg geometryczny o ilorazie q=1/5,
5
x
5
x+1
więc L=S=
=
, co daje nam:
1−1/5
4
5
x+1
√
100*5
x
+5
=
i nie mogę ruszyć tego dalej. Próbowałem na parę sposobów,
4
24
ale ciągle przeszkadza ten pierwiastek. Prawidłowa odpowiedź to: x=−1
19 lut 14:03
Bogdan:
1
q =
i a
1
= 5
x
> 0
25
a
1
√
4*25*a
1
+ 5
=
⇒ 25*a
1
=
√
4*25*a
1
+ 5
/
2
1
1 −
25
24
625a
1
2
− 4*25a
1
− 5 = 0 ⇒ 125a
1
− 20a
1
− 1 = 0 Δ = ... a
1
= 5
x
= ... lub a
1
= 5
x
= ....
19 lut 15:01
Hehacz:
Dziękuję za rozwiązanie
19 lut 21:02