19 lut 14:00
asd: Jeżeli ktoś będzie mi mógł z tym pomóc (nie musi być w tej chwili, ale koniecznie dzisiaj), to
proszę o posta w tym temacie (to by mnie uspokoiło), tymczasem pędzę do innych przedmiotów.
19 lut 14:09
asd: refresh
19 lut 14:53
asd: refresh
19 lut 15:47
asd: refresh
19 lut 21:09
Tadeusz:
czy Ty sądzisz, że ktoś będzie latał po linkach
Wpisuj tutaj
19 lut 21:36
Mila:
Ponadto, to jakaś błędna ( zawirusowana) strona, bo komputer mi teraz fiksuje.
Witaj Tadeusz.
Nie widziałam Cię ostatnio.
19 lut 21:42
Tadeusz:
Witaj
U mnie otwiera się wieczność całą i nie mam "nerw" czekać na wyostrzenie
19 lut 21:47
asd: bardzo przepraszam jak tak. nie wiedzialem mi wyswietla normalnie
19 lut 22:06
asd: Może macie jakąś stronę na, która mógłbym to wrzucić (hosting zdjęć)? Niestety zadania mam w
jpg i przepisywanie trochę mi zajmie.
19 lut 22:08
asd: Zadanie 1.
Zbadać, czy zbiór funkcji rzeczywistych typu f(x) = x + a jest grupą z działaniem złożenia
funkcji oznaczonym "*".
19 lut 22:20
Saizou :
sprawdź łączność, istnienie elementu odwrotnego i neutralnego
19 lut 22:21
asd: Zadanie 2.
Zbadać rozwiązywalność następującego układu równań:
−2x+6y−4z−14s=−2
4x−6y+2z+3s=2
2x−3y+5z+75s=1
2x−3y−11z−15s=1
x−3y+2z+7s=1
W tym zadaniu wyszło mi, że układ jest sprzeczny ⇒brak rozwiązań. Nie pamięta jak to się
nazywało ale tworzyłem "trójkąt z zer".
19 lut 22:26
asd: Saizou, kompletnie tego nie ogarniam. Mógłbyś mi podać jakiś przykład, trochę to prybliżyc?
Będę mógł korzystać z notatek, więc jeżeli takie zadanko mi się trafi to odtworzenie
rozwiązania z notatek załatwiłoby sprawę.
19 lut 22:28
asd: Zadanie 3.
Wyznaczyć równanie płaszczyzny prostopadłej do wektora w=[−1,1,4]T, na której leży punkt
A=(4,0,−1).
19 lut 22:35
asd: Zadanie 4.
Wyznaczyć równanie płaszczyzny, na której leżą punkt A=(3,3,−1), B=(1,2,−2), C=(1,3,−1).
19 lut 22:37
Gray: Zad. 1.
Jeżeli chodzi o łączność − tego raczej nie trzeba sprawdzać, wystarczy jedynie skomentować, że
składania funkcji jest łączne − nie ma znaczenia jakie funkcje się składa.
Element neutralny (potem dopiero odwrotny): szukasz funkcji e(x) spełniającej warunek:
f(e(x))=f(x) oraz e(f(x))=f(x).
Z warunku pierwszego: f(e(x))=e(x)+a=f(x) ⇔ e(x)=x ← element neutralny.
Element odwrotny podobnie:
f(h(x))=e(x)=x oraz h(f(x))=e(x)=x ⇒ h(x)+a=e(x) ⇒ h(x)=e(x)−a=x−a ← element odwrotny.
19 lut 22:40
asd: Zadanie 5.
Zbadać, która trójka wektorów jest bazą w R3: (a.b.c) czy (m,n,k), gdzie a=[−1,1,4]T ,
b=[2,−1,3]T , c=[4,2,−8]T ; m=[1,−2,3]T , n=[3,1,−1]T , k=[−2,4−6]T.
Wyznacznik ma być różny od 0 ? Wychodzi mi, że ta trójka to a,b,c.
19 lut 22:40
asd: Zadanie 6.
W bazie z poprzedniego zadania przedstawić wektor w=[−2,6,−4]T.
19 lut 22:42
asd: Zadanie 7.
Rozwiązać układ równań:
2x−y+4z+2s=6
−3x+6y+2z−4s=−2
Tutaj próbowałem coś z podstawieniem za t, ale wyszły mi totalne głupoty.
19 lut 22:43
asd: Zadanie 8.
Wyznaczyć permutację odwrotną do następującej permutacji: (3,1,2,5,4).
19 lut 22:44
asd: Zadanie 9.
Wyznaczyć wektor v, zktórego powstał wektor w=[9,5,4]T w przekształceniu liniowym o macierzy A
zbudowanej z następujących wierszy: pierwszy [3,1], drugi [2,6], trzeci [−1,4].
19 lut 22:45
asd: Zadanie 10.
Rozwiązać równanie z niewiadomą macierzą X.
Podaję wiersze macierzy:
pierwszy 1,0,1
drugi 2,7,0
trzeci 0,1,1
Ta górna macierz razy macierz X, wychodzi taka macierz:
Podaję wiersze:
pierwszy −1,0,2
drugi 1,7,3
trzeci 2,3,2
19 lut 22:50
asd: Zadanie 11.
Wyznaczyć macierz A + 3B, gdzie
1,0,1 2,1,0
A= 2,6,0 B= 0,2,1
0,1,1 6,0,1
Z tym raczej nie ma problemu, ale podaję.
19 lut 22:52
asd: Zadanie 12.
Przedstawić na płaszczyźnie podzbiór zbioru liczb zespolonych z, które spełniają warunek
|z+4−3i|>1.
19 lut 22:54
asd: Zadanie 13.
Przedstawić w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną z=312−i.
19 lut 22:55
asd: Uff, to już wszystko. Proszę o pomoc. Nie będzie mnie przez jakieś 10 minutek, zaraz wrócę.
19 lut 22:56
asd: Ad. zad. 1
Gray, zastanawiam się nad tym co napisałeś już dłuższą chwile, czytam w wikipedii, ale dalej
nie wiem jak zrobić to zadanie.
19 lut 23:36
asd: Zlituje się ktoś ?
19 lut 23:51
19 lut 23:53
asd: Jeszcze te inne zadania to ja cię mogę, ale z tą grupą normalnie nic nie kminie
19 lut 23:56
19 lut 23:59
Przemysław: Chętnie bym pomógł jakoś lepiej, ale sam tych rzeczy jeszcze nie umiem.
19 lut 23:59
pigor: ..., zad. 12. Przedstawić na płaszczyźnie podzbiór zbioru
liczb zespolonych z, które spełniają warunek
|z+4−3i|>1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tu z= x+yi = 4+(−3)i = (4,−3) i jest to zbiór punktów (x,y) płaszczyzny
zespolonej, czyli końców wektorów [x,y] o początku w (0,0) lezących poza
kołem (okręgiem przerywaną linią) o środku w S= (4,−3) i promieniu r=1. ...
20 lut 00:04
asd: to koniec zadania ?
20 lut 00:14
Saris: S=(−4,3) chyba.
20 lut 00:18
pigor: ..., kurde, racja : |z−(−4+3i)| >1 i z
o= (−4,3)=S ; czas spać ...
20 lut 00:21
asd: dzięki. dobranoc jak tak
20 lut 00:25
asd: A jak odnośnie zadania 2.

sprzeczny wyjdzie?
20 lut 00:28
Qulka: aa myślałam że Ci rozwiązali a to było Twoje pytanie

już sprawdzam
20 lut 00:42
asd: bozee. Dziękuję za zainteresowanie, już traciłem wszelkie nadzieje..
20 lut 00:44
Qulka: raczej nie..wyznacznik z pierwszych 4 jest różny od zera więc ma rozwiązanie
20 lut 00:46
asd: Mogę coś wrzucić na jakiś hosting, żebyś zobaczyła moje rozwiązanie?
20 lut 00:50
20 lut 00:51
Qulka: możesz wrzucić
20 lut 00:51
Saris: jeśli masz tylko sprawdzić rozwiązywalność, to najłatwiej policzyć rząd macierzy głównej i
dopełnionej i porównać z tw. Kroneckera Capellego. Liczyć rząd algorytmem Gaussa, bo chyba
najprościej.
20 lut 00:52
20 lut 00:54
Qulka: dało się

nie sprawdzałam obliczeń ale wynik błędny ..masz 4 niewiadome i zostały Ci 4
równania więc ma jedno rozwiazanie
20 lut 00:59
asd: no ok, ale sposób jest właściwy tak? (pomijam, że niewłaściwie wyszło)
20 lut 01:04
Qulka: szybciej by było chyba po prostu policzyć wyznaczniki .. zależy jak sprawnie to liczysz
20 lut 01:05
20 lut 01:12
Qulka: tak

ok
20 lut 01:18
asd: A w zadaniu 4:
x−3+y−3+z+1=0
x−1+y−2+z+2=0
x−1+y−3+z+1=0
3x+3y+3z−3=0

pewnie źle, nie kumam jak to zrobić
20 lut 01:26
asd: a nie już chyba wiem (co ja wyprawiam). daj mi jeszcze chwilkę
20 lut 01:27
asd: jednak nieee. jak to zrobić?
20 lut 01:30
asd: jesteś jeszcze?
20 lut 01:45
Qulka: jestem

to nie każde równanie ma być zero a wyznacznik z nich
20 lut 01:47
Qulka:
|x−3 y−3 z+1 |
|x−1 y−2 z+2 | =0
|x−1 y−3 z+1 |
20 lut 01:48
Qulka: a nie tylko jedno xyz potem od kolejnych punktów odejmujesz
|x−3 y−3 z+1 |
|1−3 2−3 −2+1 | =0
|1−3 3−3 −1+1 |
20 lut 01:51
asd: 2z−2y+8 mi wyszedł ten wyznacznik. Co teraz?
20 lut 02:00
Qulka: to to jest równanie płaszczyzny
20 lut 02:07
asd: hmm miałem dziwne wrażenie, że brakuje tu x i coś jest źle
20 lut 02:08
Qulka: 2z−2y+8 =0
zdarzają się takie równoległe do osi
20 lut 02:11
20 lut 02:18
Qulka: tak
20 lut 02:21
asd: jestes?
20 lut 02:45
Qulka: bywam
20 lut 02:46
asd: Jak lepiej liczyć 6, wyznacznik główny i cząstkowe czy podstawianie? Zacząłem podstawianiem,
ale cięzko mi się liczy. Mogłabyś sprawdzić ile wyjdzie

? a wyszło mi = 22
20 lut 02:49
asd: −22
20 lut 02:50
Qulka: w 5 wynik wyznacznika to 58 (tam się odejmuje ujemne więc plus)
20 lut 02:57
Qulka: skąd −22
20 lut 02:57
asd: Masz rację. Nie wiem pokićkało mi się trochę

Policzę z wyznaczników. Momencik.
20 lut 02:59
20 lut 03:04
Qulka: 58 w mianowniku, ... "a" tak, reszty jeszcze nie liczyłam
20 lut 03:05
asd: tak 58, niedopatrzenie
20 lut 03:06
asd: W zadaniu 7, wgle nie mam pomysłu.
20 lut 03:07
Qulka: b −184/58
20 lut 03:09
asd: Potrafię tylko napisać, że rozwiązanie jest zależne od 3 parametrów (moim zdaniem).
20 lut 03:10
Qulka: zjadłam minus .. chyba masz dobrze
20 lut 03:11
Qulka: w 7 robisz schodki z dwóch a resztę wywalasz jako parametr i podajesz rowiązanie
20 lut 03:12
asd: | | −104 | |
będę się upierał przy |
| |
| | 58 | |
20 lut 03:12
Qulka: zgadzam się z Tobą
20 lut 03:14
20 lut 03:20
Qulka: od dwóch parametrów(a,b) oraz w tym ostatni wierszu też zrób 1 w czwartej kolumnie i napisz
x=3 +0,5a−2b+7−8b+4,5a = 10 +5a −10b
y=a
z=b
s= −7+8b−4,5a
20 lut 03:29
asd: dlaczego od 2?
20 lut 03:31
Qulka: bo masz 2 równania i 4 niewiadome więc 4−2 =2
20 lut 03:33
asd: a 1 mam zrobić mnożąc wiersz przez np −1? o to chodzi?
20 lut 03:34
asd: i po co to y=a z=b ? nie mogłoby zostać zwyczajnie x i y?
20 lut 03:36
Qulka: tak ... bo najpierw myślałam o 1 w drugiej kolumnie..ale jak zaczęłam pisać Ci odpowiedź to
stwierdziłam że nie będę się męczyć z dzieleniem jak dalej mamy 1
20 lut 03:36
asd: W zadaniu 8
ta permutacja to będzie 23154?
20 lut 03:44
Qulka: będzie 21345
20 lut 03:55
asd: jestes pewna hmm
20 lut 03:56
Qulka: pomnóż je przez siebie
20 lut 04:01
20 lut 04:04
asd: Czy aby na pewno masz rację?
20 lut 04:12
asd: Bo w takim razie, totalnie nie wiem skąd to się wzięło..
20 lut 04:13
Qulka: ok

trzeba je składać a nie mnożyć
20 lut 04:13
Qulka: we Wrighcie było ciut inaczej ale tam leciały grafy
20 lut 04:14
asd: Nie wiem o czym mówisz Kochana

Jesteś pasjonatką?
20 lut 04:15
Qulka: tak

uwielbiam zadania

i wyzwania
20 lut 04:20
Qulka: i mam binarnie logiczny umysł
20 lut 04:20
asd: Studiujesz?
20 lut 04:23
Draghan: ...i ma ładne zeszyty...
20 lut 04:23
asd: Widziałem
20 lut 04:25
Qulka: człowiek całe życie się uczy

chociaż w moim przypadku to faktycznie wciąż studia

czyli
nieustanna praca nad sobą
20 lut 04:26
asd: Pewnie kończysz trzeci stopień
20 lut 04:30
asd: W 9 zadaniu, jak już mam macierz, to utworzyć na górze wiersz jedynek i zerować, czy co?
20 lut 04:31
Qulka: teraz chyba liczy się inaczej niż kiedyś

a ja wybrałam wolność i uczę się tylko dla
przyjemności
20 lut 04:38
asd: Aż miło Cie posłuchać, naprawdę
20 lut 04:43
asd: To jak z tym 9?
20 lut 04:46
Qulka: zdecydowanie bardziej podoba mi się 10te a najbardziej to 11
20 lut 04:52
Qulka: dlaczego ciągle macie w tych zadaniach macierze niekwadratowe
20 lut 04:53
asd: Ale pytam o 9
20 lut 04:53
20 lut 04:56
Qulka: nie podejrzewam by odpowiedział w czasie potrzebnym na rozwiązanie tego zadania
20 lut 04:59
asd: Kto wie
20 lut 05:00
Qulka: ja bym dopisała kolumnę wersorów

będzie kwadratowa
20 lut 05:01
asd: A ja bym już dawno smacznie spał, gdyby nie egzamin.. W życiu nie zawsze ma się to, czego się
chce
20 lut 05:03
asd: to jak z tym? dasz jeszcze radę?
20 lut 05:07
Qulka: cały czas kombinuję i wciąż mi brakuje jednej zmiennej
20 lut 05:12
asd: dobra, trudno. wiem jak to zrobić

może na egzaminie będzie coś łatwiejszego
20 lut 05:18
asd: Zadanie 10
Co tutaj zrobić?
20 lut 05:19
Qulka: jak masz AX=B
to X=A−1B
20 lut 05:22
Qulka: jeśli A stoi przed X to A−1 przed B, jeśli za X to za B
20 lut 05:23
Qulka: czyli odwrócić A i pomnożyć przez B
20 lut 05:23
20 lut 05:26
asd: Tak tak rozumiem

Nie będę już tego liczył
20 lut 05:27
asd: W 13 oczywiscie jest i zamiast tej jedynki
20 lut 05:31
asd: a nie dobrze jest
20 lut 05:31
Qulka: z=√3−i
a=√3 b=−1
|z|=r=√a2+b2
|z|=r=√3+1=2
cosα=a/r =√3/2
sinα=b/r = −1/2
czwarta ćwiartka α=330°
z=2(cos330° +i sin330°)
20 lut 05:33
asd: Dziękuje ślicznie za dzisiejszą nockę. Jak mogę się odwdzięczyć ?
20 lut 05:34
20 lut 05:38
Qulka: Zdaj to

będzie mi baardzo miło
20 lut 05:40
abc: Dam jutro znać jak poszło

dobrej nocki zycze, jesli jeszcze z niej skorzystasz
20 lut 05:45
Qulka: trzeba będzie w końcu się wyrwać ze szponów nałogu

ilość zadanek mi drastycznie spadnie bo
zostaliśmy chyba sami
20 lut 05:47
Gray: Szacunek Panowie.... Te zadania (wszystkie) dość ciekawe miałeś, ale powiedz Ty, dlaczego tak
na ostatnią chwilę je zostawiłeś? Mimo wszytko, powodzenia życzę.
20 lut 07:07
Gray: Qulka to kobieta? No to:
Szacunek Panie i Panowie.... Te zadania (wszystkie) dość ciekawe miałeś, ale powiedz Ty,
dlaczego tak na ostatnią chwilę je zostawiłeś? Mimo wszytko, powodzenia życzę.
20 lut 07:09
Qulka: To naprawdę takie dziwne że jestem kobietą

przecież kulka jest rodzaju żeńskiego

chyba wracam do nicka aniabb

będzie bardziej jednoznaczne
20 lut 13:14
abc: "Qulka" jest w porządku

Studiuję zaocznie i praca trochę mnie pochłania, dodatkowo uważam,
że jeżeli człowiek uczy się na ostatnią chwilę, bo jest efektywniejszy. Tutaj jednak głównie
zaważył brak czasu, powinienem dać sobie chociaż ze 2 dni. Na szczęście Qulka była na
posterunku
20 lut 13:47
Qulka: jak człowiek uczy się na ostatnią chwilę to równie skutecznie i efektywnie zapomina zaraz po
egzaminie
20 lut 13:52
abc: Z tym też się zgodzę

Na moim kierunku, do pracy wystarczyłaby mi matematyka z gimnazjum,
elementy z liceum. To co teraz robię praktycznie się nie przyda. Ale zaliczyć trzeba
20 lut 13:58
Qulka: myślenie logiczne zawsze się przyda
20 lut 14:01
Gray: Wybacz
Quleczko 
Net reality. Nauczyłem się nie sugerować nickiem. Ja napiszę, że jestem
wyjątkowo męskim blondynem, podczas gdy w monitorze odbija się moja piegowata, pryszczata
twarz, a klawiatura obija się o mój tłusty bandzioch

Takie czasy... W sumie to dobrze. Nie
ważne co ktoś napisze o sobie; "po owocach ich poznacie".
20 lut 19:13
Mila:
20 lut 22:16
Asd: Quleczko, bardzo dobrze mi poszło, czekam na wyniki
20 lut 22:22
Qulka: Asd

cieszę się
20 lut 22:34
Asd: Naprawdę bardzo mi pomogłaś, dziękuję raz jeszcze
20 lut 22:42
Qulka: nie ma sprawy

to była frajda

ale następną sesję zaplanuj ciut lepiej

będzie nam
łatwiej
20 lut 22:45
Asd: Postaram się

Matematyka dyskretna + probabilistyka i statystyka, nie wiem czy coś jeszcze,
ruszam w marcu ^^
20 lut 22:52
Qulka: same fajne rzeczy

już się cieszę
20 lut 22:52
Qulka: z tego wszystkiego do statystyki mam największy sentyment

chociaż i to potrafią tak zamotać
że niech ich
20 lut 22:54
Asd: Na fizyce też się znasz

?
20 lut 22:59
Qulka: też

i na chemii
20 lut 23:00
Asd: Złoto nie kobieta
20 lut 23:04
Asd: Elektrotechnika, programowanie, metrologia


?
20 lut 23:06
Qulka: wszystko o ile da się pojąć logicznie i masz pod ręką sensowne notatki
20 lut 23:07
Asd: A z wf−u też jesteś dobra ?
20 lut 23:11
Qulka: wf i nałóg rozwiązywania zadanek na kompie nie idą w parze
20 lut 23:12
Asd: Musisz to nadrobić

Nie ma co się rozczulać..
Mimo wszystko cieszę się, że masz jakiś słabszy punkcik
20 lut 23:22
Qulka: nadrabiam

jestem coraz mniej qulista

a już myślałam, że osiągnę stan kulistej doskonałości
czyli maxV przy minS
20 lut 23:29
20 lut 23:43
Qulka: jak grałam w Simsy w 3 miesiące schudłam 20kg

nie miałam świadomości głodu i braku snu.. to
gra w której nie ma przerw

a zajęte są i ręce i umysł

prawie jak to forum

też
nagle odkrywam że już jest 4 rano
20 lut 23:48
Asd: Nie jestem pewien czy do końca rozumiem. Schudłaś tyle w simsach czy podczas gry?

Zakładam, że wiesz o co mi biega
20 lut 23:51
Qulka: nałogowo grając na komputerze w grę w której nie ma przerw

dobrze, że tu o 4−5 wszyscy
znikają i jestem w stanie wrócić do codzienności
20 lut 23:56
Asd: Niezła codzienność − od 5 rano o.O
21 lut 00:00
Qulka: bardzo fajna

wstaje nowy dzień

słonko wychodzi zza chmurek i radośnie woła na spacerek
po bułeczkę i mleczko

cichą uliczką gdzie latem ptaszki ćwierkają i kwiatki się uśmiechają
21 lut 00:14
Asd: Poetka

A kiedy sen?
21 lut 00:18
Qulka: w międzyczasie

jak nie ma nowych zadanek to szybka drzemka

szkoda życia na spanie
21 lut 00:22
Draghan: Co to by było za życie, gdyby nie spanie?

Ja tam uwielbiam spać.
21 lut 00:31
Qulka: a ja zawsze mam tyle fajnych rzeczy do zrobienia, że nie mam kiedy
21 lut 00:32
Asd: W sumie do wszystkiego można się przyzwyczaić

Ale chyba nigdy nie przekonam się do zarywania
nocek bez potrzeby
21 lut 00:34
Draghan: Czasem jak się człowiek w coś wciągnie, to nie ma świata...
Ale potem się odsypia, aż miło!
21 lut 00:34
Qulka: nie wiesz co to nałóg i frajda z rozwiązywania zadań
21 lut 00:35
Asd: Draghan, racja ale to nie powinno mieć miejsca z taką częstotliwością jak u Qulki, co da się
zauważyć każdego dnia
21 lut 00:36
Asd: Nałogi z natury nie są zdrowe i pożądane
21 lut 00:37
Draghan: A ja dalej będę twierdzić, że z natury jesteśmy uzależnieni.

A
Quleczka chyba odreagowuje swoją długą nieobecność...
21 lut 00:39
Qulka: ale nałogi są

i ich liczba jest stała.. jak próbuję rzucić zadanka to zaczynam czytać
książki i też dopóki nie skończę nie mogę odłożyć

a mam taką serię 18 tomów, w których
ostatnia scena jest pierwszą i też można czytać na okrągło

jak nie książki to zagadki
logiczne
http://www.conceptispuzzles.com/ itd..
21 lut 00:43
Qulka: ja się ekspresowo douczam matematyki

bo jak patrzę na zadanka to uświadamiam sobie jak
bardzo się cofnęłam i do marca muszę szybko nadgonić
21 lut 00:45
Asd: A co w marcu

?
21 lut 00:47
Asd: Jakoś nowych zadanek na forum nie widzę, co teraz zrobisz ?
21 lut 00:48
Qulka: W marcu będę sprawdzać jak dużo się naumiałam bo się nowy semestr zaczyna

teraz jeszcze obrazki z tego tygodnia do rozwiązania czekają
okładki do zaprojektowania
saper do przejścia w grze dla koleżanki bo tam taki turniej jest
jutro sesja poprawkowa.. chyba jakieś papiery muszę posprawdzać

nie ma czasu na sen
21 lut 00:54
Qulka: oo jest jeszcze kilka zadanek co mają zero

też wypadałoby się nimi zająć
21 lut 00:56
Asd: Faktycznie nie masz czasu na sen skoro tak to opisujesz
21 lut 01:00
Asd: Dobrze, ja już będę się zawijał. Życzę owocnej nocki

Dobranoc
21 lut 01:05
Qulka: słodkich snów
21 lut 01:06
Asd: Zaliczone na 4
21 lut 15:05
Qulka:
21 lut 23:07