Punkty A=(-3,4) i C=(1,3)...
kleszcz: Punkty A=(−3,4) i C=(1,3) są wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz równanie prostej zawierającej
przekątną BD tego kwadratu.
Jak to zrobić korzystając z wzoru (y−y
A)(x
B−x
A)−(y
B−Y
A)(x−x
A)=0

?
19 lut 12:57
Lukas:
y=ax+b
−3a+b=4
a+b=3
rozwiąż układ równań
19 lut 12:57
J:
1) wspólczynnik kierunkowy prostej AB
2) środek odcinka AC
3) prosta prostopadła do AB przez punkt C
19 lut 13:03
J:
drobna korekta:
1) prostej AC
3) prostopadła do AC przechodząca przez środek odcinka AC
19 lut 13:05
Lukas:
nie doczytałem BD ma być.
19 lut 13:06
kleszcz: Tak BD tylko ja nie cierpię tego wyliczać z tych układów równań, dlatego się pytam czy z tego
wzoru da się wyliczyć (y−yA)(xB−xA)−(yB−YA)(x−xA)=0 ?
19 lut 13:11
J:
przecież nie znasz współrzędnych punktu B
19 lut 13:14
J:
Ty masz wyznaczyć równanie prostej BD
19 lut 13:15
kleszcz: A to mogę tak wyznaczam punkt przecięcia przekątnych AC i BD i to jest też środek odcinka AB i
DC później z tego wyliczam B. i D. I jadę z tego wzoru

?
19 lut 13:16
J:
czy zrozumiałeś treść zadania ? masz napisać równanie przekatnej BD, a nie wyznaczyć pozostałe
wierzchołki
19 lut 13:19
kleszcz: No tak, ale mi chodzi że jak wyznaczę B i D to chyba można zastosować ten wzór, ponieważ
przekątna dotyka punktu D i B

?
19 lut 13:20
kleszcz: I to będzie równanie BD
19 lut 13:21
J:
ale po co Ci współrzędne punktu B i D ? ( nikt o to nie pyta) , a ich wyznaczanie tylko
komplikuje zadanie
19 lut 13:22
kleszcz: Dobra już chyba ogarniam y=4x+7,5 mi wyszło.
19 lut 13:34
J:
dobrze
19 lut 13:36
kleszcz: ok, dzięki.
19 lut 13:41