zadanie
Blue: Niech n≥5 będzie liczbą naturalną. Rozważmy n−wyrazowe ciągi o wyrazach A,B,C,D,E. Ile jest
wszystkich takich ciągów, w których występują co najwyżej dwa różne wyrazy?
19 lut 12:33
Blue:
19 lut 13:08
Blue: Jest ktoś?
19 lut 23:35
Blue:
20 lut 11:43
Kacper:
20 lut 18:13
Mila:
1) ciągi n wyrazowe z jednego elementu ze zbioru {A,B,C,D,E}
5 ciągów
np. dla n=6
(AAAAAA),(BBBBBB)(CCCCCC)..
2)
ciągi n wyrazowe z dwóch różnych elementów ze zbioru {A,B,C,D,E}
(AABBAA),...
Napisz odpowiedź, bo nie wiem, czy o to im chodzi.
20 lut 20:05
Blue: Mila, tak o to im chodzi , w odpowiedzi mam 10*2n−15, ale tak średnio to rozumiem...
20 lut 21:51
Mila:
Wypisałam ciągi (typy) , jakie mogą być. Konkretnie czego nie rozumiesz?
20 lut 22:02
Blue: tego 2n −2
20 lut 22:18
Mila:

W pierwszym przypadku masz funkcje stałe.
Argumentów jest n i jedna wybrana z pięciu możliwych wartość:np A
(a
1,a
2,a
3,a
4,....a
n)=(A,A,A,A,A,A,A.,..,A)
20 lut 22:25
Mila:
(2n−2) odjęłam ze wszystkich ciągów, jakie można utworzyc z dwóch elementów dwa ciągi stałe.
20 lut 22:28
Blue: ok, dzięki Mila
20 lut 22:45
Mila:
20 lut 22:50
Marian : Przepraszam że odgrzebuje temat ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Mila odjeła 2 ciągi
stałe
27 kwi 16:11
Marian : Chodzi mi o to dlaczego jest 2n −2 a nie 2n
27 kwi 16:12
Marian: help!
27 kwi 16:29
Mila:
1) Ciąg n− wyrazowy utworzony z jednego znaku to np.
(A,A,A,A,A,A,A,A.,..,A)
2) Ciągi utworzone np. z elementów {A,B}
Liczba wszystkich ciągów 2
n z tym , że wśród nich znajdują się:
(AAAAAAAA,..A) , (B,B,...B) a te już zostały policzone w pierwszym przypadku.
Stąd mamy:
| |
*(2n−2)+5=10*2n−20+5=10*2n−15 |
| |
27 kwi 20:00