oblicz pole rombu
Julaniematematyk: Oblicz pole rombu którego bok wynosi 14 cm a kąt ostry 40°.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję za odpowiedź
19 lut 12:30
rum:
P=a2*sinα , a=14 , α=40o sin40o= odczytaj z tablic
19 lut 12:33
kleszcz:

P=14
2*sin 40°====?−−−−I sposób tylko wynik wyjdzie przybliżony
II sposób(rysunek)
sin40°=
H14−−−−h=?
P=14*H=?
Niestety wynik też wyjdzie przybliżony.
19 lut 13:09
Julaniematematyk: A czy jest jakieś rozwiązanie bez sinusów ponieważ ich jeszcze nie miałam
19 lut 13:35
kleszcz: Nie ma ponieważ nie masz H a wzór jest a*h.
19 lut 13:38
J:
albo połowa ilocznu przekątnych , ale też ich nie ma
19 lut 13:39
kleszcz: Po prostu sin40 odczytujesz z tablic wartości funkcji trygonometrycznych, masz pewnie na końcu
podręcznika.
19 lut 13:40