zadanie
Blue: Dla jakich wartości parametru k ∊R równanie sin
6x+cos
6x=k ma rozwiązanie ?
Doprowadziłam to do takiej postaci 3t
2−3t+1−k=0, t=sin
2x teraz delta ≥0 i zbiór wartości
| | 1 | |
trzeba uwzględnić... ale jak to dalej obliczyć? z delty wyjdzie k≥ |
| |
| | 4 | |
19 lut 12:28
Saizou :
proponuję coś takiego:
sin
6x+cos
6x=
(sin
2x+cos
2x)
3−3sin
4xcos
2x−3sin
2xcos
4x=
1−3sin
2xcos
2x(sin
2x+scos
2x)=
1−3sin
2xcos
2x=
−1≤sin2x≤1
0≤sin
22x≤1
19 lut 12:34
J:
skoro równanie wyjściowe jest równoważne równaniu:
3sin
2x − 3sinx + 1 − k = 0
| | 1 | |
a to ostatnie ma rozwiązania dla k ≥ |
| , to wyjściowe teź  |
| | 4 | |
19 lut 12:34
Eta:
.... tak:
| | 3 | |
sin6x+cos6x= (sin2x+cos2x)3−3sin2x*cos2x(sin2x+cos2x) = 1− |
| *sin2(2x) |
| | 4 | |
| | 4 | |
otrzymasz równanie : sin2(2x)= |
| (1−k) |
| | 3 | |
teraz dokończ.........
19 lut 12:38
Eta:
19 lut 12:39
Blue: Dzięki Saizou, czyli wychodzi na to, że moim przekształceniem nie za bardzo da się to
wyliczyć...
19 lut 12:39
Eta:
19 lut 12:43
Gray: Można i Twoim, ale trochę więcej roboty:
3t
2−3t+1−k=0
Δ=9−12(1−k)=12k−3
| | 3−√12k−3 | | 3+√12k−3 | |
I aby miało rozwiązanie to Δ≥0 oraz 0≤ |
| ≤1 lub 0≤ |
| ≤1 |
| | 6 | | 6 | |
| | 3−√12k−3 | |
1o 0≤ |
| ≤1 ⇔ −3≤−√12k−3≤6 ⇔ 3≥√12k−3≥−6 ⇔3≥√12k−3 ⇔ 9≥12k−3 ⇔ 1≥k |
| | 6 | |
| | 3+√12k−3 | |
2o 0≤ |
| ≤1 ⇔ −3≤√12k−3≤3 ⇔ √12k−3≤3 ⇔ 12k−3 ≤9 ⇔ k≤1 |
| | 6 | |
Uwzględniając warunek Δ≥0 otrzymujesz: k∊[1/4, 1]
19 lut 12:47
Gray: Usterka drobna w 1o bez wpływu na wynik.
19 lut 12:48
Blue: Tobie też Eta oczywiście dziękuję
19 lut 12:49
Blue: no właśnie tego chciałam uniknąć, takie działania z pierwiastkami nie są zbyt przyjemne,

Dzięki Gray.
19 lut 12:51
Saizou :
sin
6x+cos
6x=k
sin
6x+(cos
2x)
3=k
sin
6x+(1−sin
2x)
3=k
sin
6x+1−3sin
2x+3sin
4x−sin
6x=k
3sin
4x−3sin
2x+1−k=0 sin
2x=t , gdzie
t∊[0,1]
3t
2−3t+1−k=0
żeby to miało rozwiązanie to Δ≥0
ale nasze rozwiązania muszą być z przedziału 0≤t≤1czyli
f(1)≥0 oraz f(0)≥1 oraz 0≤x
w≤1
f(1)=3−3+1−k=1−k≥0⇒k≤1
f(0)=1−k≥0⇒k≤1
| | 1 | |
wiec ostatecznie k∊[ |
| :1] |
| | 4 | |
19 lut 12:52
Gray: Saizou, z warunków jakie narzuciłeś wynika, że parabola ma dwa pierwiastki w [0,1], a
wystarczy, aby miała tam chociaż jeden.
19 lut 13:00
Saizou :
faktycznie... wiec trzeba rozbić na przypadki?
f(1)≥0 lub f(0)≥0 ?
19 lut 13:03
Kacper:
20 lut 18:12