matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
k2:
Dana jest funkcja f (x)=sinx+
√
3
cosx wyznacz zbiór wartości
19 lut 11:01
J:
wykorzystaj to:
https://matematykaszkolna.pl/forum/280496.html
19 lut 11:30
Tadeusz:
f'(x)=cosx−
√
3
sinx f'(x)=0 cosx=
√
3
sinx cos
x
−3sin
x
=0 1−4sin
2
x=0 sin
2
x−1/4=0 sinx
1
=1/2 sinx
2
=−1/2
√
3
dla sinx
1
=1/2 cosx
1
=
2
√
3
zatem f(x
1
)=0,5+
√
3
*
=2 i to jest max
2
Minimum licz sam
19 lut 11:37