ostrosłup
k2: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do podstawy
a jego najdłuższa krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30°. Pole przekroju
tegooostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez najkrótszą i najdłuższą krawędź boczną jest
równe 32{3} oblicz objętość ostrosłupa. Poproszę o rysunek.
19 lut 09:53
k2: Pomoże ktoś?
19 lut 10:48
Tadeusz:
i podstwiasz do wzoru na objętość
19 lut 11:05
k2: Nie wychodzi
19 lut 11:12
Tadeusz:
... coś wychodzić musi ... tyle, że Ty czekasz na "gotowca" ...
19 lut 12:10
J:
wychodzi .... "szydło z worka "
19 lut 12:12
Tadeusz:
Niezależnie od tego nie wiem czy dobrze "odcyfrowałem" pole
bo napisałeś 32{3} ... co to znaczy

?
19 lut 12:20
Tadeusz:
...ano wychodzi −

... prosi o rysunek ... a potem za paluszek −
19 lut 12:21
Tadeusz:
No więc co oznacza to 32{3}
19 lut 12:38
k2: 32√3
19 lut 12:40
Tadeusz:
... to co tam nie wychodzi? ... cyferki brzydkie?
Ktoś tu mądrze mówił, że nie ma brzydkich cyfr ani liczb −
19 lut 12:46
k2: Może mam błąd w rachunku
19 lut 12:48
Tadeusz:
a ile Ci wyszło?
19 lut 12:49
k2: Ma być 256 a mi wyszło 192
19 lut 12:52
Tadeusz:
sprawdzę za chwilę
19 lut 12:53
Tadeusz:
... widzę, że ja też posiałem byka we wzorze na S
19 lut 13:02
Tadeusz:
i wychodzi 256
19 lut 13:07
Tadeusz:
| | a√2h | |
S=32√3= |
| z tego po podstawieniu za h otrzymasz a2=96 |
| | 2 | |
podstawiając do h otrzymać masz h=8
19 lut 13:24
k2: Dzięki za pomoc
19 lut 13:30
Tadeusz: −
19 lut 14:18