matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprosc
adik:
Uprosc wyrażenie tak, aby występowała z nim jedynie funkcja cosinus. Oblicz jego wartość dla
1
cosα=
, gdzie α jest kątem ostrym.
2
1
(tgα+
)
2
tgα
19 lut 08:16
J:
1
sin
2
x
cos
2
x
= tg
2
x + 2 +
=
+
+ 2 =
tg
2
x
cos
2
x
sin
2
x
1−cos
2
x
cos
2
x
=
+
+ 2 ... podstaw i licz
cos
2
x
1 − cos
2
x
19 lut 08:25