matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprosc
adik:
Uprosc wyrażenie tak, aby występowała z nim jedynie funkcja cosinus. Oblicz jego wartość dla
1
cosα=
, gdzie α jest kątem ostrym.
2
1
(tgα+
)
2
tgα
19 lut 08:16
irena_1:
1
sinα
cosα
(tgα+
)
2
=(
+
)
2
=
tgα
cosα
sinα
sin
2
α+cos
2
α
1
=(
)
2
=(
)
2
=
sinαcosα
sinαcosα
1
1
=
=
sin
2
αcos
2
α
cos
2
α(1−cos
2
α)
1
cosα=
2
1
1
16
=
=
1
4
(1−
1
4
)
1
4
*
3
4
3
19 lut 09:23