granice
noname1: Pilne na jutro do 13:
a) lim (2x+1)1:√x
x−>0
b) lim x5lnx
x−>0+
Moje rozwiązania:
a) wzrór ab=eblna
po podstawieniu 0 wychodzi mi [∞*ln0]=[∞*−(∞)]? czyli e(−∞)=?
b) po odwroceniu granicy i uzyciu de l'Hospitala wychodzę na lim 5x4*x = [0*0]=0 ?
19 lut 03:56
J:
| | ln(2x+1) | | | |
a) =lim eK , gdzie: K = |
| . limK = |
|
|
| | √x | | | |
| | 2√x | | 0 | |
= |
| = [ |
| ] = 0 .... lim = e0 = 1 |
| | 2x+1 | | 1 | |
19 lut 08:17
J:
| | lnx | | 1/x | | 1 | |
b) = lim |
| = lim |
| = lim |
| = − ∞ |
| | x−5 | | −5x−6 | | −5x−5 | |
19 lut 08:20
19 lut 11:55