Ułamki proste jako macierz...?
Draghan: Rozkład na ułamki proste przy całkowaniu.
Mam w zeszycie na marginesie notkę, że można tutaj działać na macierzach.
"Notka" to w zasadzie nabazgrane w pośpiechu coś, więc nie wiem, czy dobrze to
rozszyfrowałem.

Czy ktoś mógłby przybliżyć mi taką metodę, o ile istnieje?
Powiedzmy, na przykładzie:
18 lut 22:47
Trivial:
x
2 − 3x + 2 = (x−1)(x−2)
| 2x+5 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x−2) | | x−1 | | x−2 | |
2x+5 = A(x−2) + B(x−1)
dla x = 1 mamy 7 = −A → A = −7
dla x = 2 mamy 9 = B → B = 9
| | 2x+5 | |
∫ |
| dx = −7ln|x−1| + 9ln|x−2| + c. |
| | x2−3x+2 | |
18 lut 22:59
zombi: Hmm macierze tutaj? Sam chciałbym to zobaczyć
18 lut 23:00
Trivial: Można, ale po co.

Chodzi o rozwiązywanie układu równań z dwoma niewiadomymi.
18 lut 23:01
zombi: To takie na siłę
18 lut 23:02
Draghan: Ach, tylko tyle. Nie ma sensu w sumie tego używać. Dzięki,
Trivial!
18 lut 23:02
Draghan: Myślałem że jakoś coś szybciej pójdzie w tych ułamkach.
18 lut 23:03
Trivial:
Metoda podstawiania biegunów jest zdecydowanie najszybsza. Czasem przy wyższych stopniach nie
da się wyznaczyć takim prostym podstawianiem wszystkich parametrów. Wtedy można wyznaczyć tyle
ile się da, zredukować co się da i dopiero wtedy rozwiązywać układ równań.
18 lut 23:05
Trivial:
| | dx | |
Przykład: ∫ |
| |
| | (x−1)(x−2)2(x−3)3 | |
18 lut 23:07