zadanie
Kinga: W firmie zatrudniającej 14 osob średnie miesięczne wynagrodzenie wynosi 5200 zl. Z firmy
odszedł pracownik który zarobal miesięcznie 6500 zl. Oblicz o ile
zmalało średnie wynagrodzenie pozostałych pracowników?
18 lut 21:58
Eve:
| x1+x2+...x13+6500 | |
| =5200 |
| 14 | |
18 lut 22:03
Kinga: Jak to podstawić ?
18 lut 22:06
Eve:
na 2 ułamki: x1+x2+x13+6500=5200*14
wyznacz sumę x−ów
18 lut 22:09
Saizou :
albo z drugiego równania x1+x2+...+x13=13y i podstawić do pierwszego i obliczyć y (czyli
szukaną średnią)
18 lut 22:10
Bogdan:
| | 14*5200 − 6500 | | 13*5200 − 14*5200 + 6500 | | 6500 − 5200 | |
5200 − |
| = |
| = |
| = ... |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
18 lut 22:10
Eve: jedno zadanie, tyle możliwości, myślenie nie boli i ma przyszłość

grunt to dobra analiza
zadania
18 lut 22:11