Wielomiany jedno pytanie
Maciek: Jedno małe pytanie, jak mamy trójmian, czyli x3+x2+x+1, to w takiej sytuacji x3=a, x2=b x=c
i 1 to d prawda?
18 lut 21:51
panpawel: nie, a,b,c,d=1
18 lut 21:52
ICSP: to nie jest trójmian.
18 lut 21:53
Maciek: @panpawel, nie zrozumieliśmy się, jeżeli miałbym wzory vieta i chciałbym zastosować x1x2=c/a,
może podam jakieś liczby...
4x3+3x2+2x+1
to w takiej sytuacji z tego x1x2=c/a, miałbym 2/4, a w przypadku x1+x2 miałbym −3/4 tak?
18 lut 21:56
Maciek: ICSP
Równanie sześcienne
18 lut 21:57
18 lut 21:58
Maciek: tak, wiem, podałem zły przykład, ale już wszystko dla mnie jasne, dzięki
18 lut 21:59