.........
nowy : Witam, mam pytanie jak się wyznacza monotoniczność ciągu rekurencyjnego ? O takim wzorze.
a1=−16
an+1=0,5*an
Czy takie coś wystarczy a1=−16 a2=−8 a3=−4 ?
18 lut 21:13
Saizou :
| | an+1 | | | | 1 | |
zbadajmy |
| = |
| = |
| <1 zatem.... |
| | an | | an | | 2 | |
18 lut 21:16
nowy : Ciąg jest rosnący.
18 lut 21:17
nowy : Mam pytanie jeszcze do samego zapisu dlaczego an+1=0,5an ?
18 lut 21:20
Saizou :
bo tak jest zadana rekurencja
18 lut 21:22
nowy : an+1=0,5an
Dlatego, że jet to ciąg geometryczny i każdy jego następny wyraz jest połową pierwszego ?
18 lut 21:24
Saizou :
nie.... rekurencje mamy daną wzorem
a
1=−16
a to że jest to ciąg geometryczny to już inna bajka, rekurencje możesz też mieć inaczej podaną
np.
b
1=8
18 lut 21:26
5-latek: A wiesz co to jest wzor rekurencyjny ciagu ?
18 lut 21:26
nowy : 5−latek
Szczerze mówiąc tak średnio, wiem jaki jest wzór i jak się liczy następne wyrazy i to byłoby na
tyle. Saizou teraz zrozumiałem co napisałeś. Czyli badając monotonicznośc ciągu
rekurencyjnego
Piszemy a1/an+1 podstawiając i tylko tyle ?
18 lut 21:31
Saizou :
no i badamy ten iloraz
18 lut 21:32
nowy : Tak dla sprawdzenia się.
a1=2
an+1=an+1
Więc a1/an+1 Dalej będzie 2/an+1 co daje liczbę dodatnią więc ten ciąg jest rosnący.
Dobrze ?
18 lut 21:34
Gray: Ostrożnie! Badając iloraz w celu stwierdzenia monotoniczności coś jednak musimy założyć o
ciągu. Nieszczęśliwie, to założeniu nie jest spełnione w Waszym przykładzie.
18 lut 21:43
nowy : n jest liczbą naturalną ?
Czy coś jeszcze ?
18 lut 21:46
nowy : Bo nie mam innego pomysłu
18 lut 21:47
Gray: a
n>0. Wówczas:
Jeżeli a
n<0 wnioski należy wyciągać odwrotne; wiele osób o tym zapomina. Ty nie zapomniałeś −
chwała Ci za to. No chyba, że to był przypadek...
18 lut 21:52
nowy : Dzięki Panowie za pomoc
18 lut 21:57