Wielomiany , rozkład na czynniki.
Kams: WIelomiany: Witam mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić dany przykład

Jak go rozłożyć na
czynniki

4x
3+5x
2−x
4=0
18 lut 20:58
5-latek: Najpierw porzadkujemy
−x4+4x3+5x2=0
Wyciagamy x2 przed nawias
x2(−x2+x+5)=0 dalej Ty
18 lut 21:01
ax: 5x3+5x2−x3−x4=0
5x2(x+1)−x3(x+1)=0
(x+1)(5x2−x3)=0
−x2(x−5)(x+1)=0
18 lut 21:03
Kams: liczymy Δ z −x2+4x+5
wychodzą nam dwa miejsca zerowe
5 i −1
rozwiązanie zadania to 0 , 5 i −1
18 lut 21:24
Kams: dzięki za pomoc
18 lut 21:24