Zadanie nr 15
5-latek: Mam takie zadanko
a)Rozwiaz rownanie m(x)=0(m(a) −mantysa liczby a
b)Sformuluj tresc zadania w jezyku przeciwobrazow
c) Uzupelnij ponizszse zdanie zgodnie z rozwiazaniem punktu a:
Funkcje mi f gdzie f(x)=0 sa rowne dla x......
Wiem ze m(x)=x−[x] i tyle
18 lut 20:57
zombi: a) Mantysa to część ułamkowa z liczby x, jeśli część ułamkowa jest równa zero, to co możemy
powiedzieć o naszej liczbie x?
18 lut 21:02
5-latek: Jesli czesc ulamkowa =0 to nasza liczba bedzie calkowita
18 lut 21:04
5-latek: czyli do c) bedzie Funkcje m i f gdzie f(x)=0 sa rowne dla x calkowitego
Natomiast do b) nie wiem
18 lut 21:11
5-latek: Do b) powrocimy jeszce
I nastepne zadanie nr 16 .
Rozwiaz zadanie nr 15 zmieniajac rownanie m(x)=x
czyli bedzie mialo ono postac x=0(m(a)
18 lut 21:30
5-latek: W zadaniu nr 16 przy tym zapisie to nic sie nie zmienilo bo zeby mamtysa byla rowna 0 to x
musi byc calkowite
18 lut 21:34
Eve: no, m(x)=0m(a)=x, to 0m(a)=x, to m(a)=x czyż nie tak?
18 lut 22:18
5-latek: Z tego rownania tak by to wynikalo
18 lut 22:21
Eve: no nie tak by, ale wynika
18 lut 22:22
Eve: to pomyśl nad tym, bo ja juz muszę kończyć, jutro skoro świt pobudka
18 lut 22:24
5-latek: Dobrze. na razie sie na tym zatrzymam
18 lut 22:24
5-latek: Ja tez o 5:30 musze wstac

Dobranoc i miłych snów
18 lut 22:26
Mila:
a) m(x)=0⇔x−[x]=0⇔x∊C
c)
Funkcje m(x) i f(x) gdzie f(x)=0 sa równe dla x∊C
20 lut 19:13
5-latek: Dobrze

dziekuje . A podpunkt b) chyba sobie podaruje
20 lut 19:17
Mila:
Zgodnie z tym co pisze pod ćwiczeniem 4 ( z grafami) od wyrazu" przeciwobrazem...
20 lut 19:19
5-latek: czyli tak : Wyznacz zbior wszystkich argumentow dla ktorych wartosci funkcji naleza dl liczb
calkowitych .
Bedzie dobrze ?
Odpiszse za chwile bo skorzystam z Twojej rady i wezme goraca kapiel
20 lut 19:27
5-latek: Sprawdzisz
Milu
21 lut 21:47
Mila:
15 (b)
Przeciwobrazem m−1({0}) jest zbiór liczb całkowitych .
22 lut 16:23
5-latek: Bardzo dziekuje
Milu za sprwadzenie
22 lut 20:23