rozwiązanie do dowodu w trygonometrii - sprawdzenie
Michał: Witam,
Mam problem z zadaniem. Nie wiem czy moje rozwiązanie jest poprawne.
Oto treść:
Udowodnij, że równanie nie ma rozwiązań.
| | π | |
cos2xsinx+√3sin2x+2sinx=3tg |
| |
| | 3 | |
No i moje rozwiązanie jest bardzo na logikę, ale też bardzo, ale to bardzo nieprecyzyjne.
cos
2x − maksymalna wartość to 1
sinx − maksymalna wartość to 1
√3sin
2x − maksymalna wartość to
√3
2sinx − maksymalna wartość to 2
Nawet, jeśli składowe tej funckji osiągałyby maksima przy tej samej odciętej, to:
1+1+
√3+2=3+
√3 < 3
√3
| | π | |
uzyskiwana przez nie wartość jest mniejsza od wartości 3tg |
| . |
| | 3 | |
Czy takie rozwiązanie jest poprawne i czy zostałoby uznane na maturze?
Jeśli ktoś ma na nie inny pomysł, to proszę o przedstawienie go. Pozdrawiam
18 lut 20:43
Eve:
ja bym jednak rozpisała to w innej formie:
(1−sin2x)sin2x+√3sin2x+2sinx=sin2x−sin3x+√3sinx+2sinx=−sin3x+√3sin2x+3sinx
18 lut 21:04
prosta: podstawić za sinx zmienną...przy łożeniu, że t∊<−1,1>
18 lut 21:04
Michał: ale rozwiązanie będzie takiego typu jak ja pokazałem, czy coś jeszcze trzeba z tym dalej
zrobić? Bo najpierw zabrałem się za to, tak jak ty @Eve , ale nie potrafiłem potem nic z tym
zrobić.
18 lut 21:23
Eve: potem faktycznie mozna sprawdzić wartości w granicach przedziału
18 lut 21:29
Michał: Czyli jest ok, czy zrobiłabyś/zrobiłbyś to inaczej?
18 lut 21:37
Eve: to wystarczy, chociaż, dla t=
√3 faktycznie lewa strona przyjmuje wartość 3p{

3, ale sinα nie
może przyjmować takiej wartości
√3
18 lut 21:46
Mila:

Przekształcam równanie do postaci:
sinx*(−sin
2x+
√3sinx+3)=3
√3
g(x)=−sin
2x+
√3sinx+3
sinx=t
g(t)=−t
2+
√3{t}+3, t∊<−1,1> badam zbiór wartości g(t)
| | √3 | |
g(t) ma największą wartość dla t= |
| |
| | 2 | |
Wartość najmniejsza g(t):
g(−1)=−1−
√3+3=2−
√3
| | 15 | |
2−√3≤−sin2x+√3sinx+3≤ |
| |
| | 4 | |
| 15 | | 225 | |
| <3√3 ( bo |
| <27 porównuję kwadraty liczb) |
| 4 | | 16 | |
Dalej możesz łatwo dokończyc uzasadnienie. Posprawdzaj rachunki
18 lut 21:48
Michał: Aaaaaa, to takie to proste było. Dziękuję ślicznie
18 lut 21:55
Mila:
18 lut 22:47
Eta:
cos
2xsinx+2sinx+
√3sin
2x−3
√3=0
sinx(cos
2x+2)−
√3(3−sin
2x))=0
sinx(3−sin
2x)−
√3(3−sin
2x)=0
(3−sin
2x)(sinx−3)=0 ⇒ (
√3−sinx)(
√3+sinx)(sinx−3)=0 −−−−−−− brak rozwiązań
18 lut 23:21
Eta:
Poprawię jeszcze chochlika

(3−sin
2x)(sinx−
√3)=0
18 lut 23:29
Mila:
Hej, ładnie.
18 lut 23:47
Eta:
18 lut 23:52