Wielomian
Draghan: Wielomianowy banał.
x
3 + 2 = 0 ⇒ x
3 = −2 ⇒ ...?
Ja zapisałem: x =
3√ −2 .
Wolfram twierdzi, że odpowiedzią jest x = −
3√ 2
Ja mam źle, co nie...?
18 lut 20:38
Eta:
3√−2=−
3√2
18 lut 20:39
Draghan: Seeeriooo?
18 lut 20:40
Eta:
18 lut 20:40
18 lut 20:43
zombi: Kliknij "use real value instead".
18 lut 20:45
Draghan: A bo to jakieś "principial root" jest. Kiedy się przełączy na "real−value root", jest w
porządku.
18 lut 20:46
Draghan:
18 lut 20:46
Draghan: Co to w ogóle jest ten "principial root"?
18 lut 20:47
18 lut 20:51
Draghan: ...okej. Nic nie rozumiem.

Ale dzięki.
18 lut 20:53
Eve:
no jakby nie patrzeć, to (−2)1/3=(−1)1/3*(2)1/3=−3√2
18 lut 21:06
Draghan: Też sobie tak rozpisałem. Tylko Wolfram mnie wpuścił w maliny, więc Was zapytałem.
18 lut 21:09
Trivial:
Wolfram ma rację. Pierwiastki sześcienne z −2 są tak naprawdę 3, a wolfram zawsze pokazuje
taki, który ma największą część rzeczywistą i najmniejszą dodatnią część urojoną.
18 lut 21:45
Draghan: Nie twierdzę, że nie ma.

Tylko nie pasowało mi pod moje, czysto rzeczywiste, zadanie.
Dzięki,
Trivial, teraz już mam pogląd, jak to działa.
18 lut 22:31