Okrąg i proste
name: Dla jakich wartości parametru m proste k;x+y−m−1=0 i p:2x+y−2m=0 przecinają się w punkcie,
który należy do koła o środku S(0,1) i promieniu r=√10.
Wyszły mi 3 równania:
1) prosta k= prostej l
2) równanie okręgu = prosta k
3) równanie okręgu = prosta l
Czy tym sposobem obliczę parametr? I od wyznaczenia, czego powinienem zacząć?
Mam takie równania:
x2 + y2 −2y −9=x+y−m−1
x2 + y2 −2y −9=2x+y−2m
−x+m+1=−2x+2m ( czy też jedna powinienem przyrównać je w postaci ogólnej gdzie są obie
przyrównane do 0?)
18 lut 19:23
name: Ktoś ? Coś?
18 lut 20:16
Eve: 3 równania, 3 niewiadome, znajdź najprostszą postać każdego z nich
18 lut 20:29
ax:

a może tak −
18 lut 21:19
ax:
Poszukaj punktu przecięcia się danych prostych
x+y−m−1=0 −x−y+m+1=0
2x+y−2m=0 2x+y−2m=0
x=m−1 do pierwszego m−1+y−m−1=0 ⇒ y=2
Zatem punkt przecięcia leży na prostej y=2
dalej już banał −
18 lut 21:27