Geometria analityczna - odległość punktu od prostej
Kuba: Wyznacz równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta utworzonego przez proste
k: x+3y−1= 0
m: 6x−2y+1 = 0
do obszaru którego należy punkt P=(3;1).
Ze wzoru na odległość punktu od prostej obliczyłem dwie możliwości równania prostej będącej
dwusieczną kąta − n: (4x−8y+3 = 0 ∨8x+4y−1 = 0).
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób sprawdzić, która z tych prostych dzieli kąt zawierający
podany punkt P?
18 lut 18:15
Eve: podstaw współrzędne P do równania prostej
18 lut 18:18
Kuba: Próbowałem − nie działa. Poza tym, to chyba nie jest w pełni zgodne z treścią polecenia, gdzie
mowa jest o obszarze kąta, niekoniecznie punkcie należącym do prostej.
18 lut 18:22
Eve:

tak to wygląda, chyba masz złe proste
18 lut 18:26
Kuba: Sprawdziłem właśnie odpowiedź i myślę, że proste są w porzadku, bo jedna z nich występuje jako
odpowiedź prawidłowa (4x−8y+3 = 0).
18 lut 18:31
Eve: jesli tak, to w drugiej masz złe znaki
wyznacz w tych prostych y
18 lut 18:36
Bogdan:

Warto zauważyć, że proste są prostopadłe
18 lut 18:41
Eve: z rysunku też mi tak wyszło, ale nie chciało mi się sprawdzać rachunkiem
18 lut 18:43
18 lut 18:47
Bogdan:

d − dwusieczna, d: y = ax + b
| | −1 | |
współczynniki kierunkowe: am = 3, ak = |
| , |
| | 3 | |
| | 1 | | 7 | |
proste m i k przecinają się w punkcie A = (− |
| , |
| , |
| | 20 | | 20 | |
kąt między dwusieczną i prostą m oraz między dwusieczną i prostą k ma miarę 45
o
tg45
o = 1
Korzystamy z wzoru na tg kąta między prostymi
| | am − a | | 3 − a | | 1 | |
tg45o = |
| ⇒ 1 = |
| ⇒ a = |
| |
| | 1 + am*a | | 1 + 3a | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 7 | | 3 | |
dwusieczna d: y = |
| (x + |
| ) + |
| ⇒ y = U{1}[2}x + |
| |
| | 2 | | 20 | | 20 | | 8 | |
18 lut 19:09
18 lut 19:10